Blåklint är något av en symbol för svensk sommar. Betraktad som ogräs av vissa, men också älskad för de kornblå hav som kan synas längsmed åkrarna. Upptäck denna lättodlade sommarfavorit – som inte bara blommar i blått!
Blåklint självsår sig gärna, vilket pekar på att fröerna går alldeles utmärkt att så på hösten. Höstsådd blåklint blommar oftast redan till midsommar. Så gärna en omgång även i maj eller juni, så får du njuta av en senare blomning.
Det går att förså blåklint inomhus, men eftersom den är så lätt att lyckas med direkt utomhus, är det sällan värt besväret. Sniglar?
Blåklint passar bra i buketter och fungerar även fint som eternell. Foto: Lovisa Back
Blåklint frodas i näringsrik, väldränerad jord men är anspråkslös och blommar fint även på näringsfattigare jordar.
Flest blommor får du om du kan odla blåklint i ett soligt läge. De klarar även halvskugga liksom viss torka, men mår bäst i en lätt fuktig jord.
Blåklint växer vilt vid åkrar och dikeskanter och är lättodlad i din trädgård.
Blåklint är en ettårig växt som blommar en gång för att sedan gå i frö. Fröer som trillar i jorden på hösten växer upp på våren. Ibland hinner de fröer som trillar ner från blomningen i juni att växa upp och blomma på hösten.
Även om blåklinten inte är särskilt näringskrävande mår den bra av att du gödslar under sommaren. Täck med gräsklipp eller vattna med flytande näring, exempelvis med nässelvatten.
Plantan är ettårig men frösår sig villigt. Vill du odla blåklint på samma plats nästa år, är det klokt att låta blommorna gå i frö på hösten och mylla ner hela växten på växtplatsen. Odlar du en blandning av färger brukar de blå så småningom ta över.
Blåklint går att äta och är en fin blomma att dekorera sina efterrätter med. Foto: Lovisa Back
Kronbladen är ätliga och dekorativa i sallader, drinkar och bakverk, Blåklintsblommor smakar inte särskilt mycket.
Blåklint är ytterligare en växt som självsår sig lätt och som passar utmärkt att så på hösten. Foto: Lovisa Back
Den klassiska blåklinten är starkt kornblå och blir omkring 70 cm hög, men det finns även något lägre varianter som blir omkring 40 cm. Växtplatsen och tillgång på näring, vatten och ljus påverkar också plantans höjd.
Trots sitt namn finns blåklinten även i många andra färger, som vitt, olika nyanser av rosa och lila. Sorten ’Black Boy’ har nästan svarta kronblad – en effektfull blomma.