Att minska matsvinnet handlar givetvis om tillvaratagande, men även om nya smakupplevelser. En pesto på morotsblast är gott, enkelt och känns riktigt lyxig!
Morotens blast går utmärkt att äta men glöms ofta bort. Den spädaste blasten är god färsk, men så fort den vuxit lite mer är den godast tillagad. Det går utmärkt att skörda morotsblast innan du skördar dina färdigvuxna morötter. Se dock till att inte plocka för mycket, utan ta bara lite blast åt gången från varje planta.
1 medelstor burk
Tid: 10 min
1 dl solrosfrön
3 dl hacka morotsblast
2 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Havssalt
Svartpeppar
1 tsk citronskal
Morotsblastpesto är enkelt, gott och ett bra sätt att ta tillvara på hela sin skörd. Servera gärna till nybakade scones! Foto: Lovisa Back
Morotsblasten är, framförallt lite senare på säsongen, ganska grov. Mixa lite åt gången och ta det lugnt med mixern!