Få saker är mer tacksamt än att odla bönor i alla dess former – oavsett om du är nybörjare eller expert. Vaxbönor, brytbönor och skärbönor går utmärkt att direktså så fort jorden har blivit tillräckligt varm. Bondbönor kan du dessutom så ännu tidigare.
Bönor växer snabbt och ger riklig skörd i flera omgångar. Nya bönor växer fram allt eftersom du skördar och har du ont om plats går det utmärkt att odla bönor i både pallkrage och kruka. De olika bönorna skiljer sig dessutom åt en hel del sett till både färg, form och hur högt de växer. Det finns således alltid mycket mer att upptäcka i bönans värld! Men först några praktiska tips om hur du lyckas.
När temperaturen i jorden klättrat över 15 grader är det inte längre någon risk att bönorna ruttnar bort i för kall jord. Se till att jorden är fuktig när du sår bönorna. Det är också bra att skölja dem noga i vatten innan du petar ner dem några centimeter i jorden. Absolut bäst resultat får du om du lägger bönorna mellan två fuktiga wettexdukar i 1–4 dygn. Håll wettexdukarna ordentligt fuktiga med hjälp av en sprayflaska med vatten. Efter några dygn ser du en liten grodd på de bönor som har allra bäst förmåga att gro. Det är de bönorna du väljer att så ute i ditt land eller i en stor kruka.
Bönor trivs med att ha utrymme när de växer. Så med ca 10–15 cm mellan varje böna. Sår du i flera rader så ska det vara ca 35–50 cm mellan varje rad. Sår du direkt i en stor kruka på ca 30 cm diameter kan du så ca 3 bönor där.
Ett tips är att så två bönor på varje ställe och då med 15 cm avstånd mellan varje par av bönor. Fåglar är nämligen en aning förtjusta i bönor. Genom att så två bönor på varje plats är sannolikheten större att du får en fin bönrad utan luckor. Växer det upp två plantor på samma ställe kan du enkelt gallra och flytta ena plantan till en ny plats.
Att så bönor i stor kruka ute är också en god idé. Har du krukan nära huset är fåglarna inte lika modiga. Det lönar sig att odla bönor i kruka för det blir ganska så mycket bönor av en enda planta. I jordutrymmet som finns mellan dina bönor går det bra att odla ringblommor eller andra lättodlade blommor som piggar upp i det gröna.
När bönorna väl gror växer de mycket snabbt och är enkla att lyckas med. Ge dem lite stöd bara. Ett enkelt stöd du kan göra själv är att ta tre pinnar och sticka ner i jorden och knyta ihop i toppen. Det fungerar även i en kruka.
Nyplockade bönor är jättegoda i sallader, grytor och soppor och är en proteinboost till din gröna måltid. De flesta bönor behöver förvällas ett par minuter innan de äts. Bönor innehåller nämligen lektiner som är ett ämne som kan irritera magen. Genom att förvälla bönorna försvinner ämnet. Det går också bra att frysa in och njuta av bönorna vid något senare tillfälle. Se bara till att förvälla dem först. Att plocka fram egenodlade bönor ur frysen vintertid och tillaga dem för att sedan äta dem rykande varma med lite olja och salt.
Vilken sorts bönor du väljerär givetvis en smaksak. Alla bönor är goda på sitt sätt. Vissa sorter kräver lite mer skötsel än andra. Höga bönor ger större skörd per planta men kräver också lite extra arbete eftersom de måste bindas upp i tid mot ett högre växtstöd för att inte krokna. Låga bönor behöver inte stagas upp på samma sätt. Där behöver man i stället vara lite mer aktsam när man vattnar så att inte jord skvätter upp på baljorna – då kan de ruttna. Vattnar du bara försiktigt så är det inga problem.
Det bästa av allt med bönorna är nog att ju fler du plockar, desto fler nya bönor växer ut. Plocka hellre unga bönor än för gamla bönor. De äldre bönorna tenderar nämligen att bli lite trådiga och sega. Plockar du de unga bönorna, växer snart nya och fina bönor fram.