Du agerar som:

Ljusgroende fröer

16 augusti 2023

Medan vissa fröer vill bäddas ner under jordytan finns det andra som behöver kunna se ljuset för att gro. Trots att vi ofta säger att det är dags för fröet att komma ner i jorden så är de ljusgroende fröerna fler än du kanske tror.

Vi strör ut våra fröer över jordytan och täcker dem med ett varmt, skyddande täcke av jord. Sedan går vi och väntar. Och väntar. Ingenting händer med vår sådd. Kanske är det inte fröerna det är fel på. Kanske ligger de kvar under ytan och väntar på ljuset ska få dem att vakna.

Ljusgroende betyder att fröet behöver ljus för att gro. Då räcker det att strö fröerna över jordytan och eventuellt täcka dem med ett tunt lager jord – eller ingen jord alls. Du kan också täcka din sådd med ett tunt lager Vermiculite. Detta släpper igenom ljuset, men hjälper till att hålla kvar fukt vid jordytan.

Ibland kan du lista ut om sorten du ska så är ljusgroende eller inte. Små frön vill oftast ha ljus för att gro, medan de större ska ha ett lager jord över sig. Generell regel är att ju mindre frö desto mer ytligt sår man. Det finns dock undantag, så läs noga på fröpåsen.

Ljusgroende grönsaker

Trots sin storlek så räcker det med ett tunt jordlager över frön från chili- och paprika. Även rot- och stjälkselleri sås ytligt. De räcker att strö dessa fröer över jordytan. Basilika, trädgårdsportlak, sallat och oregano gror också som bäst när de sås grunt.

Ljusgroende blommor

Många av våra mest älskade sommarblommor är ljusgroende. Törnrosas kjortel, lejongap, petunia och vallmo räcker att strö över jordytan och trycka till. Även palettblad, populär som krukväxt, behöver lite ljus för att gro.