Du agerar som:

Kompost i lägenhet

20 juni 2023

Visst kan du odla din egen jord även om du bor i lägenhet. Låt tomattjuvar, överblommade pelargonblommor och kaffesump ingå i ditt eget kretslopp inom hemmets fyra väggar. Här tipsar vi om två möjliga metoder.  

En avbruten kvist på tomatplantan, en gurkplanta som inte ville hela vägen och kanske ett och annat äppelskrutt. Även om du odlar på liten yta kommer du att få döda växtdelar att ta hand om. Sannolikt blir den en del grönsaksrester från köket också, även om du tar vara på det mesta.

Dekorativ kryddlåda i vardagsrummet. Låt din kryddodling få sprit med hjälp av näringsrik kompost som du själv skapat. Foto: Lovisa Back

Många har numera möjligheten att slänga sitt gröna avfall i en lika grön (eller brun) påse som tas om hand av sophämtningen. Det är givetvis bättre än att ditt organiska avfall eldas upp på tippen, men visst tar det emot att ge bort sådant som skulle kunna ge finfin näring till din odling?

En kompost är helt enkelt en plats för nedbrytning av dött material från växt- eller djurriket. För den som vill går det att kompostera och därigenom odla sin egen jord även om du bor fem trappor upp.

Bokashikompost

Bokashimetoden innebär att ditt organiska material (matrester och döda växtdelar) bearbetas av mikroorganismer i en syrefri miljö. Enkelt förklarat så fermenterar du ditt avfall i en lufttät behållare innan du gräver ner det i jorden för att det ska bli just jord. Steg ett, fermenteringen, går utmärkt att utföra under diskbänken. Steg två, jordfabriken, går också den att ha inomhus men kräver en lite större låda.

Från att du fyllt din behållare tills du har färdig jord tar det en till ett par månader. Det beror framför allt på hur varmt du har inomhus. Värmen skyndar nämligen på steg två.

Vissna tulpaner bryts ned i komposten. I en bokashikompost sätter du fart på nedbrytningsprocessen genom att strö i ett särskilt strö. Foto: Lovisa Back

Maskkompost

I en maskkompost är det maskarna som gör jobbet att omvandla dina matrester till jord. Är du händig finns det gott om beskrivningar för hur du bygger din egen maskkompost. Det finns också färdiga maskkompostlösningar för cityodlaren.

En maskkompost går att ha både inomhus och utomhus (exempelvis på en balkong). En välskött kompost varken luktar eller drar till sig myror eller flugor. Inomhus kan det behöva vara särskilt noggrann med skötseln för att undvika sådana problem. Utomhus behöver behållaren vara välisolerad för att maskarna ska överleva.

En maskkompost som kommit i gång kan göra dina matrester till odlingsklar jord på en månad. I början får du dock räkna med några månader för att din lilla jordfabrik ska komma i gång.

Odlingslåda på takodlingen som är överfylld av gröna blad. Med en egen kompost håller du ett kretsloppstänk i din takodling. Foto: Lovisa Back

Andra komposteringsmetoder

I en varmkompost bryts matavfall och döda växter ner av bakterier och svampar under hög värme. Det är viktigt att behållaren är isolerad och utan stora hål. I en trädgårdskompost blir temperaturen inte lika hög och här hjälper även maskar till att bryta ner växtdelar och trädgårdsavfall. En trädgårdskompost behöver inte vara särskilt tät och kan i praktiken vara en hög på gräsmattan. Dessa två komposttyper är bäst lämpade utomhus.

Tillstånd från kommunen

I en del kommuner måste du anmäla att du startar en kompost för hushållsavfall. Det kan också vara så att du behöver ett tillstånd. Hör med dem innan du sätter i gång.