Du agerar som:

Torka eller frys in tomater

20 april 2022

Det finns många olika sätt att ta tillvara dina egenodlade tomater på, så det behöver inte gå till spillo om du inte hinner äta upp dem under sommaren och hösten. Har du ont om tid är det kanske allra bäst att torka eller frysa in tomaterna för att ta fram dem till höstens och vinterns matlagning. Vill du ägna lite mer tid i köpet kan du redan nu koka en god tomatsås.

Visst är det underbart att få plocka in sina första solmogna tomater och göra en god sallad om sommaren? Har du odlat mycket tomater dignar snart plantorna av så mycket frukt att du knappt hinner äta upp alla. Då är det bra att kunna förädla och förvara dina tomater så att du kan njuta av dem hela året.

I den här artikeln hjälper vi dig att frysa in, torka och semitorka dina tomater. Vi bjuder på några härliga recept och bra tips om du vill få din tomatskörd att räcka hela året.

Har du många småskadade eller ”mindre vackra” tomater går de utmärkt att både torka eller använda i tomatsåsen. Däremot ska du aldrig användaruttna, angripna eller mögliga tomater.

Frys in dina tomater

Det kanske enklaste sättet att ta tillvara alla dina mogna tomater är att frysa in dem. Du kan frysa in dina tomater i olika konsistenser: hela, styckfrysta klyftor eller mixade. Tomaterna som frysts in är inte så roliga att använda i sallader, eftersom de blir ganska sladdriga i konsistensen. I varm matlagning passar de desto bättre! Frys in tomaterna i påsar eller burkar om ca 500 gram och plocka sedan ut dem när du är sugen på en god gryta om hösten eller vintern.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_2.png

Torka dina tomater

Att torka tomaterna är ett av de bästa sätten att ta tillvara skörden och få den att räcka länge. Skär dina tomater i 3–4 mm tunna skivor – torktiden kommer att bero på tomaternas vattenhalt, skivornas tjocklek, luftcirkulationen och luftfuktigheten. Du kan torka alla sorters tomater men vissa sorter passar bättre än andra – allra bäst blir det att använda tomater med fast fruktkött och något tjockare skal. Tunnskaliga tomater med mycket vätska ätas med fördel alldeles nyskördade.

Bäst resultat får du genom att torka dina tomatskivor i en torkugn på 40 °C i 4–5 timmar. Har du inte en torkugn går det också bra med en vanliga ugn. Sätt ugnen på lägsta temperatur och håll ugnsluckan på glänt för bra luftcirkulation. Det är aningen svårare att få tomatskivorna riktigt torra och krispiga i en vanlig ugn.

När du torkat tomatskivorna i torkugn eller din vanliga ugn kan du lägga dem i en glasburk med lock. Ställ mörkt – då behåller de både färg och sin intensiva tomatsmak i flera år (förutsatt att de är riktigt torra, minska vätska och de riskerar att mögla). Sen kan du plocka så många skivor som du behöver och marinera i olja eller mala ner till tomatpulver och använda i grytor eller såser.

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_3.png

Semitorkade tomater

Vill du inte torka dina tomater lika hårt kan du semitorka dem. Egenodlade körsbärstomater blir otroligt goda om du halverar dem och lägger dem i en ugnsfast form med snittsidan uppåt tillsammans med vitlök, citron och örter efter egen smak. Salta tomaterna, sätt ugnen på 125 grader och lägg in tomaterna i ugnen i ca 2 timmar. De blir otroligt goda på exempelvis en bruschetta eller som tillbehör till en paj eller ugnsbakad pumpa. De semitorkade tomaterna bör förvaras i kylskåp och har inte lika lång hållbarhet som de riktigt torkade, men ruskigt gott är det!

nelson_garden_a_quick_guide_to_freezing_or_drying_tomatoes_blog_post_image_4.png

Grön eller röd tomatsås

Till det här receptet kan du använda alla sorts tomater, röda som gröna. Justera det söta och det sura efter smaken på dina tomater. Din gröna tomatsås behöver kanske aningen mer sötma. Du kan också variera med olika kryddor. Med oregano kommer du att påminnas om pizza och med basilika får du en god pastasås. Variationerna är lika många som goda!

Du behöver:

1 kg tomter
1 gul lök
1 msk olivolja
½ msk honung eller socker (det söta)
½ msk citronsaft, limesaft eller äppelcidervinäger (det syrliga)
chili efter smak
färska eller torkade kryddor (exempelvis basilika, persilja, koriander)
nymalen svartpeppar
salt

Gör så här:

Hacka tomaterna grovt och löken fint. Värm oljan försiktigt i en gryta, gärna av gjutjärn, och lägg i den hackade löken med chili och svartpeppar. Olivoljan tål inte för hög värme, så undvik att fräsa löken. När löken blivit mjuk och lätt genomskinlig lägger du i tomaterna, det söta och det syrliga. Sänk till ganska låg temperatur och låt småkoka länge, minst 45 minuter.

Vill du ha en lösare sås kan du späda med vatten. I slutet saltar du och lägger i dina färska kryddor. Smaka av, låt svalna och häll upp i en väl rengjord glasburk. Tomatsåsen kommer att bli godare och få mer smak från de färska kryddorna om den får stå något dygn.