Du agerar som:

Recept: Gör egen fågelmat

17 november 2021

Hemmagjord fågelmat gör du enkelt med fågelfrö, kokosfett och snöre. Känslan av att se småfåglarna festa på det hemmagjorda godiset är oslagbar!

Med hemmagjord fågelmat hjälper du fåglarna att få i sig mer av de nyttiga fetter och den näring som de behöver för att överleva vintern. Frökakorna är dessutom riktigt fina och dekorativa i trädgården på samma gång. Hemmagjord fågelmat är både enkelt och roligt att göra och du kan gärna låta barnen vara med och ”baka”!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_5.jpg

Som form kan du i princip använda vad som helst – muffinsformar, silikonformar, kokosnötskal – en udda kaffekopp… Även pepparkaksformar som du lägger på ett bakplåtspapper fungerar fint – frökakorna trycks enkelt ut ur formarna när blandningen har stelnat. Som upphängning kan du låta ett snöre stelna fast i smeten. Det går också bra att trä upp frökakan på en ståltråd tillsammans med exempelvis ett vackert vinteräpple.

Här har vi använt skalade solrosfrö, vildfågelmix och jordnötter, frön som ger god energi till fåglarna. Du kan förstås välja vilken mix av vildfågelfrö du vill. Var noga med att använda jordnötter avsedda som fågelmat – de ska inte vara saltade eller rostade. Vill du experimentera och göra särskilt lyxigt fågelgodis kan du tillsätta andra godsaker som krossade linfrön, bitar av äpple eller russin. Använd gärna ekologiska äpplen och russin till din hemmagjorda fågelmat.

Häng upp dina fågelkakor nära grenar och gärna i buskage så att småfåglarna känner sig trygga att äta ifred från eventuella katter och rovfåglar. Lycka till!

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_6.jpg

Recept på egen hemmagjord fågelmat

Du behöver: 

 • 100 gram kokosfett
 • 100 gram osaltat smör
 • 1 dl solrosfrö
 • 1 dl hampfrö
 • 1 dl jordnötter
 • Lite matolja att smörja formarna med
 • 5–8 pepparkaksformar och/eller silikonformar
 • Jutesnöre till exempel Jute Twister, eller bomullsband – cirka 30 cm per fågelkaka (alternativt ståltråd).

Gör så här:

 1. Placera ut formarna på en plåt eller bricka med smörgåspapper. Smörj dem med lite matolja.
 2. Lägg eventuellt i ett snöre i varje form med båda ändarna ner i botten på formen så att du får en upphängningsögla. (Detta steg kan du hoppa över om du vill göra kakor som träs upp på ståltråd.)
 3. Hacka jordnötterna lätt och blanda med övriga frön och nötter i en skål.
 4. Smält kokosfettet och margarinet och rör ner i fröblandningen.
 5. Häll upp blandningen i dina olika formar. Använder du pepparkaksformar bör du vänta tills fettet stelnat en aning innan du häller upp smeten. På så vis undviker du att fettet flyter ut under formarna. Är smeten rinning kan du ställa utomhus en stund. Passa noga – det stelnar snabbt i kylan! Skulle den stelna för mycket innan du hunnit få smeten i formarna kan du ställa smeten några sekunder i mikron.
 6. När formarna är fyllda ställer du dem att svalna utomhus eller i kylskåp i cirka 1 timme.
 7. Trä upp kakorna på en ståltråd eller ett snöre. Häng kanske med ett par röda äpplen emellan för att göra det extra fint och lyxigt för fåglarna.
 8. Häng ut ditt hemgjorda godis och bjud in fåglarna till fest!

Tips! Förvara den hemmagjorda fågelmaten i frysen.

Nelson_Garden_Gör_egen_fågelmat_image_7.jpg

Gör en stor sats genom att dubbla eller tredubbla receptet och förvara delar av den färdiga fågelmaten i frysen. Då kan du plocka fram din hemmagjorda fågelmat allteftersom under hela vintern.