Du agerar som:

Gör en sallatsboll – odla sallat i ampel

07 januari 2022

Att odla din sallat i en ampel är en god idé. Sallaten hålls utom räckhåll från sniglar och skadedjur som älskar att knapra på de gröna bladen. Du kan dessutom skörda salladgrönsaker utan att böja på ryggen. Här visar vår odlarvän Anna hur du gör en hängande sallatsboll!

Du behöver

  • Två halvklotformade amplar eller korgar
  • Kokosfibermatta (ingår ofta till ampeln)
  • Bindtråd eller ståltåd
  • Planteringsjord 
  • Ca 30–40 förodlade sallatsplantor
  • Flytande växtnäring

Vilken sallatssort ska jag välja? 

En sallatsboll kan fungera som ett dekorativt inslag och blir särskilt vacker med salladsorter i olika färger. Några favoriter är 'Lollo Rossa' som är en krispig sallat med vackert tvåfärgade blad, 'Nuance' är en annan favorit som är köldtålig och tätväxande eller varför inte 'New Red Fire' med sina vackra rödgröna blad. 

nelson_garden_how_to _create_lettuce_ball_image5.jpg

Gör så här

1. Förodla sallat, exempelvis i ett minipluggbrätte. 

2. Skär kokosfibermattan i ca 4–6 cm långa remsor.  Skär tillräckligt många remsor för täcka insidan av båda amplarna. Skär även en mindre cirkel med ca 10–15 cm diameter till botten av ampeln.

nelson_garden_how_to _create_lettuce_ball_image1.jpg

3. Placera remsorna av kokosfibermattan i vatten och låt dem bli genomvåta. Vattna också gärna igenom jorden du ska använda.

4. Klä botten av den ena ampeln med cirkeln av kokosfilt och fyll med planteringsjord.

nelson_garden_how_to _create_lettuce_ball_image2.jpg

5. Placera ut sallatsplantor – rötterna in på jorden och bladverket utanför kokosfilten – med ca 6–10 cm avstånd.

6. Lägg en remsa kokosfiberfilt mot insidan av ampeln, ovanför plantorna, och fyll på med jord. Plantera ytterligare ett lager sallat, gärna omlott med förgående rad.

nelson_garden_how_to _create_lettuce_ball_image3.jpg

7. Varva filt, jord och plantor tills halvan är fylld.

8. Fäst den andra ampeln mot den första jordfyllda ampeln med hjälp av bindtråd.

nelson_garden_how_to _create_lettuce_ball_image4.jpg

9. Fortsätt varva filt, jord och plantor i den övre halvan av ampeln, tills den är fylld. Här kan det bli lite pilligare, så var försiktig med plantorna. Häng upp din sallatsboll och vattna igenom jorden ordentligt. Överflödigt vatten kommer att rinna ut, så häng den över ett underlag som tål vatten och jord.

Skötsel

Amplar torkar snabbt ut, särskilt om de hänger i gassande sol och ihärdig vind. Om du behöver åka bort några dagar, är det en god idé att flytta bollen till ett skuggigt läge.

Om du skördar blad för blad, kommer sallaten att växa vidare och du kan skörda under en lång tid. Vattna gärna med flytande växtnäring efter några veckor, så får plantorna näring att växa vidare.