Du agerar som:

Inlagd pumpa

21 april 2022

Inlagd pumpa sätter färg på köksbordet. Gott som tillbehör till höstens middagar!

Nelson_Garden_Pickled Pumpkin Recipe_Image1.jpgDu behöver:

1 l urgröpta pumpakulor eller –tärningar utan skal
3 dl vatten
1 dl ättika (12 %)
3 dl strösocker

Välj någon eller några av följande kryddor efter tycke och smak:

10 st nejlikor
5 st stjärnanis
Små bitar av färsk, skalad ingefära
1 kanelstång
1 vaniljstång

Gör så här:

  1. Gröp ur pumpan med ett kuljärn eller skär pumpan i kuber (ca 2 cm stora).
  2. Koka upp kryddor, vatten, socker och ättika i en rostfri kastrull.
  3. Lägg i pumpabitarna och koka i lagen tills de blir aningen mjuka, ca 15 till 20 minuter.
  4. Lägg över bitarna av pumpa i rena syltburkar. Koka lagen ytterligare 10 minuter och fyll därefter på i burkarna så att pumpabitarna täcks.
  5. Låt svalna och förvara i kylskåpet. Burken kan gärna stå i åtminstone någon vecka innan servering, så att smaken från kryddorna hinner utvecklas.

Tips!

Oöppnad burk håller minst ett år, så länge rena burkar och redskap har använts vid tillagningen.

Välj gärna pumpor med olika färg på fruktkött så blir det extra dekorativt i burkarna.

Nelson_Garden_Pickled Pumpkin Recipe_Image2.jpg

Tips för att lyckas med pumpa

Pumpor vill ha mycket näring men är inte särskilt svår att odla. De går utmärkt att direktså men ger frukt snabbare om de försås inomhus. De flesta sorter kan lagras i rumstemperatur långt in på vintern om de skördas när de är riktigt mogna. ’Nelson’ F1 har vackert grönvitt skal och är en ren dekoration i ditt hem!

 

Recept och foto: Annika Christensen