När du grillar din paprika får du en söt och mild grönsak som passar perfekt tillsammans med dina favoritkryddor. Den inlagda paprikan är god som tillbehör till det mesta. Oljan blir dessutom en utmärkt dressing när paprikabitarna är slut!
Till en burk som rymmer ca. ½ liter
½ kg paprika
Vitlöksklyftor från ca 3 vitlökar eller efter smak
2 dl hackade, färska kryddor av valfri sort, t.ex. persilja eller oregano
Ca 2,5 dl olja vid inläggningen, eventuellt mer allt eftersom
Sätt ugnen på högsta temperatur med över- och undervärme, alternativt 225 grader på grilleffekt. Dela en smalare spetspaprika i två delar och en större paprika i fyra, och ta sedan ur kärnhuset från dem. Lägg dem med insidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten högst upp i ugnen och grilla paprikan tills skalet får en vacker färg, ca 15–20 minuter beroende på din ugn. Här får du passa dem noga så att de inte bränns vid! Ta ut de grillade paprika och lägg dem i ett durkslag. Spola kallt vatten över paprikabitarna. Dra av skalet från paprikorna medan du spolar dem under vattnet.
De grillade paprikabitarna går enkelt att skala.
Skala och dela ca 3 vitlökar i klyftor. Hacka eller klipp ca 2 dl färska kryddor. Häll lite raps- eller olivolja i en burk med tätslutande lock. Lägg i några vitlöksklyftor och dina kryddor. Gnid sedan in de skalade paprikabitarna med lite salt och lägg ett lager paprika i burken. Täck sedan med olja, kryddor och vitlök. Fortsätt att varva tills burken blir full.
Paprikan skall vara täckt av olja. Låt stå och dra ett dygn i kylen innan du äter, så hinner de dra till sig smaken. Paprikan håller några veckor i kylen om burken är oöppnad. Öppnad burk håller en vecka. Du kan behöva fylla på mer olja i burken allt eftersom paprikabitarna drar till sig oljan. De ska alltid vara täckt av olja.
Tips! Den inlagda paprikan är otroligt god till grillat! Oljan får mycket smak av kryddorna och paprikan, så när paprikabitarna är uppätna har du en god olja kvar att doppa bröd i eller göra en dressing av. Oljan håller ytterligare någon vecka om den förvaras svalt. Använd smak- och luktsinne!
Paprika och chili tillhör samma släkte och odlas i princip på samma vis. De behöver alla försås i god tid för att hinna utvecklas och ge mogen frukt innan det blir för kallt och mörkt. Paprika är känslig för frost och behöver mycket värme för att hinna mogna. Det finns flera sorter som inte blir särskilt höga och passar därför utmärkt i en kruka på balkongen eller altanen.
Annika har använt spetspaprikan ’Zazu’ som finns som ekologisk frö. Sorten är söt och god även om den inte är tillagad. Det är en fördel att använda en lite större paprikasort eftersom det blir enklare att skala.
Recept och foto: Annika Christensen