Du agerar som:

Gör en egen pympalykta

21 september 2023

Har du egenodlade pumpor som ligger nyskördade där hemma? Vi hjälper dig att göra din egen pumpalykta! Det är ruskigt enkelt, roligt att göra tillsammans med barnen och blir också ett mysigt välkomnande vid entrén. 

Ingen högtid är så tydligt sammankopplad med en grönsak som halloween är med pumpa. På hösten skördas pumporna över hela landet och flera av sorterna lämpar sig extra bra som dekoration under hösten.

Har du nyligen skördat en pumpa av den klassiska halloweensorten ’Tom Fox’ eller 'Baby Bear' – eller köpt en i mataffären – kan du med en penna, en kniv och en borr skapa fantastiskt fina ljuslyktor till halloweenfesten.

Du behöver:

Gör så här:

  1. Skapa ett fint mönster med en penna.
  2. Borra hål där du ritat ditt mönster.
  3. Skär ut ett lock och lyft av det.
  4. Gröp ur trådarna och kärnorna.
  5. Sätt i några värmeljus eller en marschall beroende på hur stort hål du gjort i toppen.

 

Ta hjälp av en borrmaskin för att göra mönstret – men var försiktig. Tryck i spetsen ordentligt innan du startar borren och håll fast pumpan.

Använd en vass kniv och sköt försiktigt bort locket. Tänkt på att vinkla kniven inåt, så att hålet blir större vid ytterskalet och mindre in mot mitten – då sitter locket på plats.

Gröp ur fröerna med händerna (spara dem och rosta – mums!). Du kan använda en sked för att gröpa ur pumpaköttet och göra väggarna lite tunnare. Pumpaköttet är gott i matlagningen!

Ju fler desto bättre – så här effektfullt blir den med dina lysande pumpalyktor!