Du agerar som:

Gör ditt eget kryddte

12 juli 2023

Med några blad från dina egenodlade kryddväxter i trädgården eller på balkongen kan du enkelt göra kryddte eller iste av din egen skörd. Genom att använda färska örter kan du njuta av en smakfull och uppfriskande dryck som är både hälsosam och läcker.

Att tillverka ditt eget kryddte är otroligt enkelt och kräver inte mycket tid eller ansträngning. Genom att bara plocka några blad från örterna och låta dem dra i hett vatten kan du skapa en värmande och lugnande dryck som passar perfekt under kyligare sensommarkvällar eller när regnet öser ner utanför fönstret.

Två glasmuggar med örtte.
Varmt te på egenodlade, färska kryddor är härligt att njuta av på de lite kyligare sensommarkvällarna.

Två populära sorter att använda för att göra kryddte är citronmeliss och mynta. Dessa örter har inte bara en uppfriskande smak utan sägs också ha positiva hälsoeffekter. Mynta sägs vara bra för halsen och kan hjälpa lindra hosta och irritation. Det är en perfekt ingrediens att använda om du känner dig lite krasslig eller behöver lindra en irriterad hals.

Citronmeliss å andra sidan anses ha lugnande egenskaper och kan vara till hjälp vid olika former av stress och oro. Dess lugnande effekt påstås även kunna hjälpa mot hjärtklappning och sömnlöshet. Att njuta av en kopp kryddte med citronmeliss kan vara ett utmärkt sätt att varva ner och koppla av efter en hektisk dag.

Att göra ditt eget kryddte eller iste med hjälp av dina egenodlade örter ger inte bara en härlig smakupplevelse utan också en känsla av stolthet och tillfredsställelse. Så varför inte prova att brygga ditt eget kryddte eller iste med de fantastiska örterna du har odlat själv?

Värmande kryddte på egenodlade örter

Ta fem eller sex färska blad av örterna och placera dem i en kopp. Därefter häller du försiktigt över nykokat vatten över bladen. Låt teet dra i cirka 5 minuter. Sedan är det bara att dricka upp och njuta av den friska och uppfriskande smaken som örterna har gett till vattnet.

Tips! Det går också att tahela stjälkar med blad och knyta små buketter av kryddorna med tunnaband i exempelvis jute.Låtkryddbuketternaligger i temuggarna och dra när du serverar. Det ser trevligt ut och på så vis kan var och en bestämma hur starkt te hen vill ha.

Två stora glasmuggar med iste och citrusskivor..jpg
Överraska en varm och solig dag med läskande iste på dina egenodlade kryddor.

Svalkande iste på mynta eller citronmeliss

För att göra ditt eget läskande iste, följ samma steg som ovan genom att plocka några färska blad från mynta eller citronmeliss och låt dem dra i hett vatten. Men denna gång, istället för att dricka teet varmt, låt det svalna av till rumstemperatur.

När teet har svalnat kan du ta det till nästa nivå genom att blanda ner saften från en eller ett par citroner. Om du föredrar en lite sötare smak kan du också tillsätta en tesked socker eller honung för att runda av smaken.

Efter att du har blandat alla ingredienser ordentligt är det dags att låta istet kallna i kylskåpet. När det har svalnat tillräckligt är det dags att hälla upp det i glas och servera det med generöst med is.