Att kunna plocka fram egenodlat mitt i vintern är fantastiskt. Frysen är ett bra sätt att spara på det goda. Här tipsar vi om hur du på bästa sätt fryser in din skörd.
Många grönsaker är bäst att förvälla innan de fryses in. Det gör du genom att koka grönsakerna i lättsaltat vatten ett par minuter. På så vis håller de konsistens och smak bättre.
Frysta grönsaker har lång hållbarhet, men inte oändlig. Ett år är ett bra riktmärke!
Hacka och förväll dina gröna blad och låt dem svalna och rinna av innan du fryser in dem.
Dela buketterna i bitar och förväll.
Bär är bland det enklaste att frysa in. Sprid gärna ut dem på bricka eller liknande och fördela dem i burkar eller påsar när de väl frusit. Enklare att måtta upp än bär som frusit ihop i en stor klump!
Förväll sockerärter, skärbönor, spritärter och märgärter innan du fryser in dem. Om du kokar torkbönor, frys in dem likt bär på en bricka och förvara dem sedan i burkar eller påsar.
Chili går utmärkt att frysa in, hel eller i bitar. Även paprika går utmärkt att frysa färsk – dock blir den godast om du använder den i grytor, pajer eller gratänger, när det är dags att äta den.
Gurka och sallad består av så mycket vatten att det sällan blir bra att frysa.
Klipp eller finhacka kryddorna och frys in i små påsar eller burkar. Smaken bevaras väl i frysen!
Lök, purjolök och vitlök går utmärkt att hacka i småbitar, frysa in och ta fram till vinterns matlagning.
Koka majskolvarna och använd sedan en kniv för att dra loss majskornen, innan du fryser in dem.
Även om pumpa går att lagra länge i rumstemperatur, kan exempelvis en skada på skalet innebära att du vill frysa ned fruktköttet innan det blir förstört. Skala och hacka pumpan i bitar. Bäst blir det om du förväller bitarna innan de fryses in.
Morot, palsternacka, rödbeta, kålrot och andra rotsaker bör förvällas innan de fryses in. Skär i bitar (klyftor eller i ”pytt-i-panna-storlek”) och koka ett par minuter. Låt dem svalna och torka till något innan du fryser in bitarna. Du kan också frysa in rårivna rotfrukter och använa i matlagning.
Eftersom squash innehåller så mycket vatten, bli det allra bäst om du förväller squashbitarna innan infrysning. Vill du spara tid kan du hacka eller riva och frysa in den färsk. Fungerar bra i grytor!
Du kan frysa in dina tomater i olika former: hela, styckfrysta klyftor eller mixade. Tomaterna som frysts in är inte så roliga att använda i sallader, eftersom de blir ganska sladdriga i konsistensen. I varm matlagning passar de desto bättre!
Tips! Gör puré av frukt, bär, rotfrukter, kryddor eller bladgrönsaker och frys in i småbitar (i brickor för iskuber). De sätter smak på vinterns grytor eller näringsboosta smoothies.