Du agerar som:

Förvara din skörd på bästa sätt

09 augusti 2024

Lika fantastiskt som det är att sätta frön i jorden och se plantor ta form, lika underbart är det att få skörda under sommaren och hösten. Hur tar jag hand om min skörd på bästa sätt? Vi har samlat några tips från ett par av våra främsta odlingsprofiler. 

Vi är flera som ivrigt sår pluggbrätte efter pluggbrätte under våren, för att sedan plantera ut plantorna på friland, i krukor eller pallkragar när värmen väl anlänt. För att kunna är njuta av allt vi odlat under en längre tid, gäller det att skörda och förvarar smart. God förvaring är också nödvändig om du har turen att få en så stor skörd att du inte hinner äta upp allt på ett bräde (eller inte har tillräckligt många grannar att dela med dig till). Vi vill ju inte behöva slänga våra fantastiska grönsaker!

Det mesta går att frysa in, färskt eller lätt förvällt, och många grönsaker är goda att torka. Vissa grödor kan vi dock förlänga livet på genom att skörda och förvara på ett fiffigt sätt. Nedan kan du läsa om hur storodlarna tar hand om sina jätteskördar med lök, bönor och tomater.

Nelsongarden_forvora_skord_thumbnail.jpg

Farbror Grön tipsar om förvaring av lök

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, som driver bloggen Farbror Grön, skördar många hundra kilo grönsaker varje år. En del av skörden förädlas genom att de picklar, fermenterar, syltar och saftar.

Paret odlar många löksorter och Johannes har bland annat testat att odla 400 lökar i en och samma pallkrage. Genom att skörda allt eftersom, några lökar i taget, har de tillgång till färsk lök under en längre tid. Se videon om hur de går till väga! Den lök som ska lagras under vinterhalvåret skördas först när den är riktigt mogen. Löken torkas ordentligt och förvaras sedan i rumstemperatur. Detta gäller både lök och vitlök. Även tomater med god lagringsförmåga förvaras i rumstemperatur hemma hos odlarparet. Du kan hitta tomater i deras bokhylla en bra bit efter nyår! ’Sparta’ är en tomatsort med fast fruktkött och god hållbarhet. Oftast är det just de fasta tomaterna med lite tjockare skal som håller länge.

För att minska behovet av förvaringsutrymme och dessutom riskera att det som skördas blir dåligt, brukar Johannes försöka att låta vissa grönsaker stå kvar i trädgården.

– Jag lämnar kvar väldigt mycket i trädgården. I maj kan jag skörda färsk kål och purjolök som stått kvar på friland i trädgården sedan förra odlingssäsongen. Det enda hotet är hjortar, harar eller om det blir iskallt och slaskigt. Men kommer snön så ligger temperaturen i och precis ovan marken det kring nolla. Det blir ett jättebra skyddande täcke och då får du otroligt bra kvalitet på grönsakerna. Grönsakerna som fått övervintra utomhus smakar nästan bättre, säger Johannes.

Nelsongarden_forvora_skord_image1.jpg

Sara Bäckmos lista – så förvarar hon grönsakerna

Sara Bäckmo, som ligger bakom bloggen Skillnadens trädgård, väljer att torka de flesta av sina baljväxter som hon skördar. Kokbönor, spritärter och bondbönor torkar hon genom att låta baljorna hänga kvar tills de mognat och skrumpnat lite.

”De knastertorra baljorna låter jag ligga i rumstemperatur i något slags luftigt kärl, en korg, pappkartong, påse eller liknande, till dess jag har tid att ta hand om dem. När de väl är rensade ur sina höljen är de lätta att lagra i vanliga burkar i skafferiet, gärna glasburkar så deras vackra former och färger syns. De rensade bönorna och ärterna kan användas både till mat och utsäde. Men om de ska sås är det viktigt att fröerna mognat ordentligt”skriver Sara på sin blogg.

Brytbönor och vaxbönor väljer hon emellertid att frysa in:

”Bönor och ärter jag gärna har i frysen är till exempel styckfrysta sockerärter, bondbönor, märgärter (gröna ärter), brytbönor, vaxbönor och färska skördade (omogna alltså) kokbönor”, skriver hon.

Sara Bäckmo har listat vilka grönsaker, bär och rotfrukter som kan förvaras på olika sätt. Lök, vitlök och tomat förvaras i rumstemperatur medan morot, potatis, rotpersilja, rotselleri, betor och kålrot förvaras svalare. Här kan du ta del av hela listan med grönsaker att lagra.