Grönt, mjukt och fridfullt – eller är mossa i gräsmattan ett ogräs som står i vägen för din dröm om gatans snyggaste gräsmatta? Mossa kan vara både önskvärt och älskvärt men likväl också ett bekymmer för många trädgårdsägare.
Mossa trivs där det är fuktigt och växer som bäst på hösten och vintern när gräset slutar växa. Mossa växer nämligen i lägre temperaturer än gräs. Skuggiga lägen i trädgården är oftast mest utsatta. En riktigt näringsfattig jord är dessutom rena paradiset för mossan – där har nämligen gräset ingen chans och mossan står helt utan konkurrans.
Det finns kortsiktiga lösningar där du antingen krattar bort mossan eller använder kemiska medel för att ta kål på den. Mossan brukar ändå snabbt komma tillbaka eftersom grundproblematiken består: det är helt enkelt en bättre växtsituation för mossan än för din gräsmatta.
Trädgårdens skuggiga lägen är oftast mest utsatta för mossa, men det går att skapa en mossfri gräsmatta även där.
Det absolut bästa sättet att bli av med mossa är att se till att gräset mår så bra det bara kan. En frisk och frodig gräsmatta lämnar lite utrymme för mossan att få fäste.
Att försöka riva upp och kratta ihop mossan är sällan en god idé. Även små bitar av mosstrasslet som du krattar ihop kan få nytt fäste och därmed börja växa på nya platser i din (eller grannens) trädgård.
I vissa lägen är det svårare att få till en gräsmatta. Ligger din trädgård i nära anslutning till en skog är det av naturliga skäl en stor sannolikhet att mossan trivs. Kanske kan du se det fina i att låta naturen prägla din trädgård och låta baksidans mossbeklädda markyta vara en mjuk övergång till granskogen?