Nyckeln till en lyckad odling är ljus. Givetvis behöver du en jord av god kvalitet, fröer som kan gro och dessutom se till att de får tillräckligt med vatten och näring. Ljuset är dock nödvändigt för att dina plantor ska bli friska och frodiga. Här får du reda på när det är läge att tända extra växtbelysning och hur du väljer rätt belysning.
Med växtbelysning kan du odla betydligt mer året runt. Du kan dessutom odla på betydligt fler ställen än fönsterbrädan. Du kan också odla flera slags växter som behöver starta tidigare. Detta gäller särskilt för de växter som härstammar från varmare klimat.
Naturligt dagsljus är alltid att föredra, både för sådd och för redan fullvuxna plantor. Under perioden oktober till mars, något längre om du bor norröver, är dagsljuset inte tillräckligt starkt eller framme tillräckligt länge. Extra växtbelysning är således nödvändigt för att ge dina plantor tillräckligt med ljus under vinterhalvåret.
Många av de grönsaker vi odlar härstammar från varmare klimat där också dagslängden är mer jämnlång över året. Även om dessa plantor trivs hos oss under sommarmånaderna så är säsongen på tok för kort för att frukterna ska hinna mogna. Dessa sorter behöver alltså förodlas riktigt tidigt för att kunna ge skördeklar frukt innan hösten kommer.
Chili, paprika, aubergin, physalis och kronärtskocka är en god idé att förodla under växtbelysning. Även blommor som pelargon och jätteverbena behöver sås tidigt om de ska hinna blomma.
Ljuset behövs för att få fina och kraftiga plantor. När vi sår tidigt på året så är dagsljuset begränsat. För lite ljus leder oftast till att dina försådda plantor blir alldeles för klena. I ren desperation sticker de i väg på höjden för att leta efter ljuset som de instinktivt vet kommer ovanifrån.
I princip kan du så och driva upp dina plantor när som helst på året. Med ordentlig belysning skulle du också kunna få mogna tomater i januari. Innan du sätter dina fröer, bör du fundera på var du har tänkt att ha dina plantor när de vuxit sig större. Vill du ha en tomatplanta ute på balkongen eller i trädgårdslandet finns det ingen anledning att så för tidigt. Risken är då att du står med fullvuxna plantor som du ännu inte kan ställa ut.
Vissa sorter, exempelvis gurkor, trivs inte att stå för länge inne i värmen. Trots belysningen kan de då bli långa och rangliga. Att plantera ut alltför stora plantor som redan etablerat ordentliga rotsystem är lite mer riskabelt än att plantera ut medan de fortfarande är ganska små.
När höstmörkret kommer är sannolikheten ganska stor att du ännu har några omogna frukter kvar på dina plantor. Tomater mognar fint på egen hand även om du har skördat dem. Chilifrukterna kan däremot vara lite kinkiga. Ta in dina favoritplantor inomhus, då det blir för kallt, och ge dem extra ljus med hjälp av växtbelysning. Då mognar chilifrukterna snabbare.
Pelargoner, chiliplantor liksom medelhavsväxter som citrus- och olivträd blir ofta lite risiga i vinterns mörker. Dessa växter övervintras bäst om de får stå svalt och ljust.
Även dina krukväxter som du har på fönsterbrädan brukar klara vintern betydligt bättre om de får extra ljus. Det lilla ljus som kommer genom fönstret räcker inte för att plantornas fotosyntes ska fungera optimalt.
Trots att dina växter går in i en lättare viloperiod under vintern kan de behöva ha både vatten och näring för att orka hålla kvar sina gröna blad. Vattna mycket sparsamt och dra ner på näringsmängden, men se till att det aldrig torkar ut helt i krukan. Ju varmare de står, desto mer ljus, vatten och näring behöver de.
Med växtbelysning kan du ha din egen grönsaksodling i gång året om. Framför allt gröna blad och kryddor fungerar bra och är värda att odla. De växer snabbt, är godast nyskördade och kräver liten jordvolym. Du behöver alltså inga stora krukor med massor av tung jord.
Vi vet att det naturliga ljuset inte räcker till under vintern. Spelar det någon roll vilken lampa du hänger över dina sådder och övervintrade plantor? Nu tittar vi närmare på vilken belysning du bör välja och hur du använder den.
Eftersom naturligt dagsljus är allra bäst, bör din växtbelysning kunna efterlikna detta i så stor utsträckning som möjligt. En vanlig glödlampa, som förvisso inte finns i handeln längre, räcker inte. Eftersom glödlampan avger mycket värme behöver den hänga en bit ifrån växten och då blir ljuset för svagt. Det är alltså slöseri med energi.
För att använda din växtbelysning effektivt bör den lysa nära och riktat mot växten. Syftet är att så stor del av ljuset som möjligt ska träffa och tas upp av plantornas bladverk. Dagens LED-lampor avger, jämfört med dåtidens glödlampor, relativt lite värme och kan därför placeras nära växten. Det är då bra att kunna justera höjden på själva lampan eller lysröret. Ungefär 10–15 cm brukar vara lagom.
Valet mellan ljusramp/lysrör eller punktbelysning beror främst på hur stor yta din odling täcker och vilka möjligheter du har att fästa belysningen.
Det som spelar störst roll för din växt är hur mycket ljus den får per dygn. Ju starkare belysning, desto kortare period behöver lampan vara tänd. Ju svagare belysning, desto längre bör lampan vara tänd. Det är inte nödvändigtvis så att mer ljus ger bättre tillväxt. Plantan behöver också få chansen att återhämta sig.
För hobbyodlaren är det inte nödvändigt att räkna på hur länge din belysning behöver vara igång. Bra riktvärden kan vara att växter som övervintras inomhus behöver ljus minst 8–10 timmar, gärna mer. För frösådder och sticklingar brukar 12–16 timmar anses vara lagom. Det är alltså en bra idé att koppla en timer till din växtbelysning. Om dina plantor står i ett fönster där ljusinsläppet under dagen är bra, så är det dessutom smart att låta den vara släckt en stund mitt på dagen. På så sätt värnar du både om miljön och plånboken.
Många fröer vill ha värme för att gro. Rumstemperatur brukar räcka, men för extra fart på sådden kan en värmematta användas. När plantan väl vuxit upp trivs den dock bättre i lite svalare temperatur, kanske till och med lite svalare än vad du tycker är en behaglig inomhustemperatur. Grundprincipen är att ju varmare växten har det, desto mer ljus måste den ha för att inte bli ranglig.
När du står i trädgårdshandeln och jämför belysning som är till för just odling, kommer du se att en del mätvärden skiljer sig åt. Ljus går att mäta på många olika vis och det är en djungel att ta sig igenom alla värden som står på förpackningen. Ingen information är i sig onödig, men vad som är relevant för just dig styrs av vad du ska använda informationen till.
Mikromol (μmol) per kvadratmeter och sekund anses vara det bästa måttet för att mäta hur lämpligt en belysning är för växter. Måttet anger hur mycket ljus som träffar en viss yta av växten varje sekund. Hur många μmol per kvadratmeter och sekund som en lampa ger beror då alltså på avståndet mellan lampa och planta, inte enbart lampans kapacitet.
Lumen anger det totala ljusflödet från din belysning – åt alla riktningar. Lux anger i sin tur ljusets intensitet, alltså lumen per kvadratmeter. Dessa enheter är anpassat efter det mänskliga ögas känslighet. De mäter alltså inte balansen och intensiteten för det ljus som växterna reagerar mest på.
Kelvingrader (K) anger färgtemperaturen och är även det ett mått som är anpassat efter det ljus som vi ser med våra ögon. Ett högt värde går mot blåaktiga toner medan ett lågt ger rödaktiga. Generellt går det dock att säga att ett högre gradtal är bättre lämpat för växtbelysning.
Watt (W) har ingenting med ljuset i sig att göra utan mäter hur mycket elektricitet som din lampa drar – alltså lampans effekt. Ett höge W innebär således att belysningen drar mer elektricitet. Det kan – men behöver inte – betyda att växtlampan med det högre wattalet ger mer ljus.
Källa: Bergstrand, Karl-Johan. 2015. Modern växthusbelysning. ISBN: 978-9-576-8910-8