Du agerar som:

Odla i växthus

06 juli 2021

Köksträdgårdens hjärta

Ett växthus är inte bara vackert, det är köksträdgårdens hjärta! Med ett växthus kan du börja odla tidigare på våren och fortsätta långt in på hösten, eller varför inte året runt. Här kan du vinterförvara din växter och sitta njuta av den första värmen på våren. 

imageclqog.png

Odla markbädd

För att undvika sjukdomar och skadedjur i växthuset byter du ut jorden varje eller vartannat år. Gräv ur jorden på hösten, städa växthuset, tvätta med såpvatten och fyll på med ny jord så är det bara att sätta igång på våren. I ett växthus utan uppvärmning kan du inte plantera ut tomater och andra frostkänsliga plantor innan risken för nattfrost är över.

Odla i varmbänk

På vårvintern fyller du växthusets odlingsbänkar med obrunnen gödsel. På så sätt skapar du varmbänkar där sallat, spenat, rädisor och ärtskott kan skördas långt innan vårvärmen har lyckats rå på tjälen utanför. Efter någon vecka kan du även börja förodla grönsaker och blommor i bänkarna, bland annat rödbeta, mangold, kål, lök, tagetes och luktärt. Dessa får sedan flytta ut i köksträdgården när risken för nattfrost är över. När de förodlade grönsakerna och blommorna har flyttat ut och sallaten, spenaten och de andra ljuva primörerna är uppätna finns utrymme för de förodlingar som fram till nu har fått hålla sig inomhus, mina tomat-, paprika-, chili-, melon- och kronärtskocksplantor. Dessa behöver längre tid på sig att utvecklas, så de kan du så inne i stugvärmen redan i februari.

imagekl41c.png

När hösten kommer gräver du ur bänkarna och får på så sätt väl brunnen gödsel till köksträdgården. Cirkeln är sluten och till nästa vår kommer det ny gödsel som ska brinna och ge oss tidig skörd av späda grönsaker. Inte illa för ett hus av glas!

imagehv2v7.png

Odla i kruka

Fördelen med att odla i kruka i växthuset är att det är enkelt att byta ut jorden varje år och därmed undvika insektsangrepp och sjukdomar. Nackdelen är att jorden i en kruka snabbt torkar ut och att volymen dessutom är begränsad, vilket gör att även näringen fortare tar slut. Genom gödselvattning kan du dock även i kruka få rejäla skördar av till exempel tomater och andra grönsaker.


TEXT/ODLARE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND