Du agerar som:

Häng med på årets

Så-a-long

Vad, när, hur?

En Så-a-long är en aktivitet där vi – du, jag och våra Så-a-long ambassadörer –odlar två utvalda frösorter tillsammans! Här kan alla vara med, nybörjare eller proffs, balkongodlare eller frilandsodlare, alla är välkomna. 

Så-a-long gör vi tillsammans med odlarvänner som älskar att odla och inspirera fler att ha kul med odlingen. Hela odlingsprocessen från frö till skörd kan du följa på Instagram under hashtagen #såalong och hos våra ambassadörer. Här kan vi följa varandras odlingar, ge tips och hjälpa varandra att lyckas. 

Sowalong-icon.png

Årets frösorter

‘Paper Moon’, en söt stjänvädd som gör sig perfekt i både färska- och evighetsbuketter. 'Paper Moon' blommar med vita små blommor men det är främst för dess dekorativa fröställningar man odlar denna skönhet. Den är dessutom populär hos både bin och fjärilar.

'Fireworks' en färgsprakande mangold som passar perfekt att odla både i kruka och på friland. Mangold är en lättodlad supergrönsak som du kan så i omgångar ända in i juli. Mangoldens blad är också fina i bukett ihop med sommarblommor.

Allt för att du ska lyckas

Här har vi samlat tips som hjälper dig på vägen, från ett litet frö till färdig blomma och frukt. Kanske är det första gången du odlar mangold och behöver lite guidning på vägen. Eller kanske älskar du blommor och vill kunna njuta av vackra eterneller året om. Flera tips kommer du hitta under hashtagen #såalong och glöm inte att dela med dig av dina bästa tips för att lyckas.

Lär känna våra Så-a-long ambassadörer 

Så-a-long är en aktivitet som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Odlarvänner i hela Norden är med! Det vi alla har gemensamt är glädjen till odling. Du kan hitta alla inläggen under hashtagen #såalong. 

För att du ska lära känna våra Så-a-long ambassadörer lite bättre har vi ställt ett par frågor till dem. 

1. Vem är du?

2. När började ditt odlingsintresse?

3. Har du en favoritblomma eller grönsak?

4. Kan du beskriva din odling med fem ord?

Linda Hellström @tradgardsministern

1.Jag är en glad och kreativ trädgårdsmästare I mina bästa år.  Bor på en gammal jordbruksfastighet i Ockelbo med min familj. Har arbetat med trädgård i hela mitt liv. Älskar att skapa med naturmaterial och utvecklar vår trädgård med flera utomhusprojekt varje år. Tror att jag kan bygga allt från solsängar till murade pizzagrillar. Men hittills har det bara blivit fågelholkar, klätterstöd till växter och staket runt köksträdgården. Drömmer om en botanisk trädgård anpassad för vårt klimat i zon 5. Strävar efter att varje år vara självförsörjande på frukt, grönsaker och blommor.

2. Mitt intresse för trädgård och odling började i mitten av 90- talet, då jag fick jobb som butikssäljare i en handelsträdgård där de odlade i stort sett alla plantor själva. Jag blev helt fast i fröodling och sticklingsförökning och minns att jag lånade alla böcker som fanns om trädgård i det lokala biblioteket. Sedan dess har det bara fortsatt och 2009 pluggade jag till trädgårdsmästare på högskolan i Gävle. I stort sett hela mitt liv har jag arbetat med trädgård.  Allt ifrån parkarbetare till numera trädgårdsdesigner och rådgivare.

3. Solrosor och majs är mina absoluta favoriter. Jag älskar storslaget och det bjuder dessa växter verkligen på. Både i storlek och smak.

4. Jag skulle beskriva min trädgård som: Lustfylld, inspirerande,  romantisk,  lantlig och njutbar.

Foto: www.lightatheart.se


Tiffany Håkansson @simnatorpet

1. Jag heter Tiffany Håkansson, är 35 år och bor sedan snart 6 år tillbaka i ett torp på den småländska landsbygden. Jag arbetar som Digital Kreatör men även inom funktionshinderomsorgen. 

2. Mitt odlingsintresse kom med torpköpet. Tidigare hade jag ingen aning om hur varmt jag skulle börja prata om odling, men det har kommit att bli en stor passion för mig! Min köksträdgård har jag uppmärksammat växer sig större och större för varje år jag bor här. Likaså rabatterna utanför som blir fler till antalet för varje år..

3. Jag älskar att odla gurka. Det är en så otroligt tacksam grönsak som är enkel att odla och som jag upplever ger både mycket och snabb skörd.
Min favoritblomma är sedan något år tillbaka ”Klockmalvan”. Den är så otroligt vacker!

4. Min odling skulle jag beskriva som färgglad, lekfull, lättsam och hållbar.


Mathilda @torpochting

1. Jag heter Mathilda och bor tillsammans med min sambo John och våra två barn i ett torp som vi räddat från förfall, det stod nämligen öde i 30år så under tre års tid renoverade vi innan vi slutligen kunde flytta in. Livet vi lever är enkelt och vi försöker skapa ett jordnära liv för våra barn. Vi är en kreativ familj som älskar att vara ute och greja, vilket vi gärna delar med oss av på vårt instagramkonto @torpochting. Odlingen står framförallt jag och Astrid för, lilla Björn är för liten och pappa John är oftast upptagen med att bygga.

2. Mitt odlingsintresse gick snabbt från tomater på balkongen till att gräva ett stort trädgårdsland när vi äntligen flyttade in i torpet för tre år sedan.

3. Rubeckia är nog min favoritblomma, tacksam som få, blommar länge och har vacker fröställning.

4. Lustfyllt, lekfullt, hållbart, experimentelt, lummigt.