MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textnelsongarden
Om Nelson Garden

Häng med på årets

Så-a-long

Vad, när, hur?

En Så-a-long är en aktivitet där vi – du, jag och våra Så-a-long ambassadörer –odlar två utvalda frösorter tillsammans! Här kan alla vara med, nybörjare eller proffs, balkongodlare eller frilandsodlare, alla är välkomna. 

Så-a-long gör vi tillsammans med odlarvänner som älskar att odla och inspirera fler att ha kul med odlingen. Hela odlingsprocessen från frö till skörd kan du följa på Instagram under hashtagen #såalong och hos våra ambassadörer. Här kan vi följa varandras odlingar, ge tips och hjälpa varandra att lyckas. 

Sowalong-icon.png

Årets frösorter

Apricotta’, en sagolik rosenskära i gammalrosa och aprikos nyanser som kommer bli en favorit i sommarens alla buketter. Den blommar rikligt genom hela sommaren och är dessutom älskad av trädgårdens pollinatörer. En liten sak att komma ihåg när man odlar rosenskära är att inte gödsla för mycket. 

'Emperol' F1 är en vacker squash i sitt ljusgröna skal som fullkompligt spottar ur sig frukter. Visste du att du dessutom kan äta blommorna? Ett tips är fritera dem! Zucchini trivs allra bäst på en varm och skyddad växtplats och vill ha näringsrik jord och mycket vatten. 

Allt för att du ska lyckas

Här har vi samlat tips som hjälper dig på vägen, från ett litet frö till färdig blomma och frukt. Kanske är det första gången du odlar rosenskära eller squash och inte förstår varför rosenskäran aldrig blommar eller varför alla zucchiniblommor trillar av? Eller kanske du är en van odlare och vet hur mycket frukt en squash kan ge och har slut på idéer om vad du ska göra med all frukt. Flera tips kommer du hitta under hashtagen #såalong och glöm inte att dela med dig av dina bästa tips för att lyckas.

Lär känna våra Så-a-long ambassadörer 

Så-a-long är en aktivitet som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Odlarvänner i hela Norden är med! Det vi alla har gemensamt är glädjen till odling. Du kan hitta alla inläggen under hashtagen #såalong. 

För att du ska lära känna våra Så-a-long ambassadörer lite bättre har vi ställt ett par frågor till dem. 

1. Vem är du?

2. När började ditt odlingsintresse?

3. Har du en favoritblomma eller grönsak?

4. Kan du beskriva din odling med fem ord?

Isak Svensson @isaksodling

1. Mitt namn är Isak och jag är 18 år. Jag bor med min familj på landet, utanför Örnsköldsvik. Jag är en person som är utåtriktad och har stora mål för framtiden. När jag var 16 år startade jag eget företag, samtidigt som jag studerar. Jag älskar att få vara ute i trädgården och att odla är som terapi för mig 

2. Mitt odlingsintresse började när jag var omkring 13 år. Min mormor hade köpt en tomatplanta till mig. Jag tyckte att det var riktigt spännande att få se resultatet från en planta till skörd. Efter det så har det bara rullat på. För tre år sedan fick jag ett växthus av min morfar. Efter det blomstrade mitt intresse fram och nu blir planerna bara större och större. 

3. En blomsort som jag fastnat extra för är dahlior. Min favorit är dahlian ’Sandra’. I år kommer jag att utöka mitt dahliaodlande. Ska bli spännande att se om det blir någon ny favoritsort. Min favoritgrönsak är fortfarande tomat, de sorter jag gillar extra mycket är ’Moneymaker’ och ’Garden Pearl’ 

4. Om jag beskriver min odling med fem ord så är den: fantasifull, fantastisk, glädjespridande, kreativ och lugnande. 


Tiffany Håkansson @simnatorpet

1. Jag heter Tiffany Håkansson, är 34 år och bor på den småländska landsbygden i ett torp som jag renoverar. Jag brinner för återbruk, djur, natur och skapande. Jag arbetar inom funktionshinderomsorgen och med mitt instagramkonto @simnatorpet där man får följa mitt liv i torpet.

2. Det startade i samma veva som jag köpte mitt torp för fyra år sedan. Ett intresse som jag inte visste om att jag hade, men jag drömde om en köksträdgård och började så smått att odla. Med åren har köksträdgården vuxit och likaså mitt intresse för odling.

3. Jag älskar klockmalva. Den ger så mycket blommor med så vackert utseende och i fina färger.

4. Färgglad, lekfull, lättsam, rolig och hållbar.

 


Patricia @fru_tradgardsodling

1. Jag heter Patricia Mörén Costa och är 43 år gammal. Jag bor i en villa i zon 2 i Stockholm. Jag älskar odling i pallkragar och odlar det mesta som är ätbart i min villaträdgård. Jag jobbar som växtansvarig i trädgårdsbranchen och brinner för allt som har med odling & trädgård att göra. Jag drömmer om att skaffa höns härnäst.

2. Mitt odlingsintresse började när jag följde med min mormor och morfar till deras lantställe i Portugal. Där fick hjälpa till med att sätta potatis och sprita bönor. Men framför allt älskade jag när jag fick smaka på min morfars himmelska tomater, jag åt dem som godis. 

3. Kål är min favoritgrönsak eftersom det ger mig en liten utmaning och det finns så många fina sorter att välja mellan. Favoriten är savoykål.

4. Min trädgård består av många pallkragar och växthus. Orden som passar in på min odling är glädje, egenodlat och ekologiskt.