MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textnelsongarden
Om Nelson Garden
Hem / Tips och inspiration / Odlingsguider

06 July 2021

Vem vill inte kunna plocka en bukett med blommor som håller i veckor i sin vas? Att de sedan är relativt enkla att odla gör inte saken sämre. Eterneller måste ju inte torkas och användas till ett dammigt arrangemang över spisen… Det går ju faktiskt att nöja sig med en enkel, torkad bukett hängande i köket eller det faktum att de är otroligt söta snittblommor som håller i evigheter när de tas in.

Till eterneller räknas blommor som går att torka utan att de tappar färg eller form, till exempel jätteeternell, roseneternell, rips och lin. Det finns dock många fler sorters blommor och gräs som passar till eterneller, bland annat brudslöja, lövkoja och blåklint. När det gäller eterneller är det inte bara blommorna som är värdefulla, även fröställningarna kan vara fina att ta in och torka.

Gör så här: Eterneller

Eterneller_GSH1.jpeg

1. Förodla eterneller inomhus för tidigare blomning. Det går även bra att så dem direkt på växtplatsen men jordens måste då vara uppvärmd. Någon gång i maj-juni brukar vara lagom. Läs alltid instruktionerna på fröpåsen noggrant.

Eterneller_GSH2.jpeg

2. Avhärda plantorna om de har förodlats inomhus och plantera ut dem på växtplatsen. Se till att jorden är mullrik och lucker.

Eterneller_GSH3.jpeg

3. På till exempel jätteeternellen kan du nypa bort den första blomknoppen för att få plantan att förgrena sig och på så sätt bilda fler blommor.

4. Vattna vid torka och rensa ogräs som vanligt under säsongen.

Eterneller_GSH4.jpeg

5. Blommor som ska torkas bör plockas under torr väderlek, just när de precis har slagit ut sina kronblad. Ta bort bladen från stjälkarna, samla dem i små buketter och häng buketterna upp och ner på en mörk och torr plats tills de har torkat.


TEXT OCH FOTO: Anna Forslund