Du agerar som:
Reconnect to nature

Förodla

Anna Forslund • 06 July 2021

Det är nu det roliga börjar!

Vintern är lång, kall och mörk, men så en dag är det plötsligt dags! Frökatalogen dimper ner i brevlådan och tekoppen åker fram. Äntligen börjar planerna inför nästa odlingssäsong att ta form och snart är katalogen mer än lovligt vältummad. Tanken på odlingssätt och eventuellt behov av förodling för vissa av växterna får inte riktigt plats i ens medvetande när färg, form, smak och sort ska bestämmas… Ända tills fröerna kommer hem.

Vad ska man då tänka på när man sitter där med sina fröpåsar och förskräckt upptäcker hur mycket som behöver förodlas av det man har köpt hem? Tanken på hur i hela friden allt ska få plats slår en och man förbannar sin tankspriddhet och oförmåga att lära från tidigare år. Du är dock inte ensam! Det hör till att möblera om till våren så att växterna ska få plats i fönstren som vetter åt söder, även om det innebär att hela familjen får sitta och se på tv i hallen. Du är helt normal (i trädgårdssammanhang, vill säga). Planerna så här års är storslagna, tiden oändlig och ohyran bara ett vagt minne i medvetandet. Just nu, just här, kan inget gå fel!

Skynda långsamt

Det grundläggande tipset när det kommer till förodling är: Ha inte för bråttom! Sås fröerna för tidigt kommer de att bli långa och gängliga på grund av ljusbrist och sedan har de stora problem att komma igång när de väl har planteras ut. Läs på påsen och sätt fröerna någon gång i slutet av den rekommenderade tidsperioden om du bor i norr. Bor du längre söder ut kan du kosta på dig att sätta fröerna tidigare men aldrig innan den rekommenderade tidsperioden. 

Hur att göra

Hur fröerna ska förodlas beror lite på. Är de svåra att dela om de har växt tätt i en stor kruka eller i ett tråg? Behöver de snabbt tillgång till näringsrik jord? Behöver de värme för att gro? Ja, det är några av frågorna som behöver besvaras innan fröerna petas ner i jorden. Som tur är finns denna viktiga information på baksidan av fröpåsen.

Välj rätt förodlingsmetod

Bredså i sålåda
Tomater, paprika och chili fungerar bra att bredså glest i en sålåda, fylld av fin såjord, innan de skolas om till en större kruka med gödslad jord. Eftersom dessa grönsaker behöver värme för att gro är det bra att använda sig av en värmematta. När fröna har grott flyttas de över till en sval och ljus plats, gärna med extrabelysning.

Så i små krukor
Väldigt små frön, till exempel timjan, oregano, lavendel och isop, kan du förodla i små krukor. Då kan du dela på plantorna när de har vuxit till sig och har ändå bättre kontroll på var fröerna hamnar än om du skulle ha bredsått i en låda. Fyll krukorna med fin såjord och strö gärna över lite vermiculite efter sådd. Vermiculite gör nämligen jorden varm och fuktighetsbevarande. Placera krukorna i små minidrivhushus med lock eftersom detta gör det enklare att hålla sådden fuktig. Var bara noga med ventilationen för att förhindra mögelangrepp och lyft av locket helt då fröerna har grott.

Så i större krukor
Gurka, kronärtskocka, melon, zucchini och pumpa har något ömtåliga rötter och de är därmed lite känsliga för att skolas om. Fyll en lite större kruka med gödslad jord till 2/3 och resten med såjord. På så sätt kan plantorna husera längre tid i krukan innan jag behöver skola om dem och de hinner få ett rejält rotsystem före det är dags att flytta ut, eller in i växthuset.

blobid0.jpg

Även ärter och bönor har ömtåliga rötter men de trivs allra bäst då de förodlas i till exempel Rootrainers®, fylld av fin såjord. Speciellt ärter vill dessutom ha djupa krukor och då är just Rootrainers® perfekt. Och det är ju inte helt fel att Rootrainers® kräver betydligt mindre utrymme än större krukor… när fönsterkarmarna börjar bli överfyllda av odlingar!

Så i torvbriketter
Kryddor som ska växa tillsammans i en kruka, till exempel basilika, fungerar utmärkt att förodla i torvbriketter. När plantorna blir så stora att rötterna börjar visa sig är det dags att skola om dem till en större kruka med gödslad jord. Detta är enkelt gjort – bara lyft över och plantera om hela briketten, ensam eller tillsammans med fler.

Nelson_Garden_Förodla_image_6.jpg


TEXT/ODLARE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND​