Du agerar som:

Så förvarar du dina fröer bäst

05 juni 2023

Har du också fröer som du inte fick ner i jorden den här säsongen? Lugn! Förvarar du dem bara på rätt sätt kan du se fram emot att odla dem nästa år. Vi ger dig flera smarta tips på hur du ska förvara dina blom- och grönsaksfröer under vintern. 

Det finns knappt inte någon odlare i vårt avlånga land som inte har en liten samling fröpåsar där hemma efter en odlingssäsong. För att öka chanserna att fröna håller till nästa år finns det en del tumregler som är bra att ha koll på.

Om du har bråttom, här är den korta versionen: förvara alltid dina frön på en mörk, sval och torr plats. Det är viktigt att du håller fröna borta från fukt. Om du vill veta mer om hur du förvarar dina frön, fortsätt läsa!

Förvara i papper – inte i plast

Optimal temperatur för förvaring av fröer är någonstans mellan 14 och 16 grader. Det är viktigt att det inte är för varmt där fröerna förvaras men det får inte heller vara så kallt att fröerna fryser. Förvara helst fröerna i fröpåsen, i en annan papperspåse eller i ett kuvert.

Att förvara dem i en plastpåse skapar bara kondens, vilket kan få fröna att gro. Att förvara dem i en glasburk skulle ha samma effekt.

Bäst före-datum

Alla fröproducenter stämplar sina fröpåsar med bäst före-datum. Grönsaksfröer håller den garanterade grobarheten i två år medan blommor håller i tre år. Efter att datumet gått ut kan producenterna inte längre garantera samma grobarhet – däremot är det inte sagt att grobarheten sjunker nämnvärt.

Grobarheten försvinner inte över en natt. En del fröer kan hålla betydligt längre än 2–3 år men det är ingenting fröproducenterna kan garantera.

Grotesta fröet mellan två wettexdukar

Har du samlat på dig många fröpåsar genom åren och är osäker på om fröerna fortfarande går att använda? Ett sätt att grotesta dina fröer är att lägga dem mellan två wettexdukar.

Lägg en fuktig wettexduk med några frön i en skål och täck över fröna med en annan fuktig duk. Genom att hålla den jämnt fuktig kan du se om fröna börjar gro. Om så är fallet är de redo att planteras i jorden!

Tappad fröpåse kan skada fröerna

Även om fröerna ofta är små så går det att ge dem skador som direkt påverkar grobarheten. Ett alltför skadat frö kan alltså inte gro. Tappar du en fröpåse i marken finns det risk att stöten mot golvet eller bordet påverkar fröerna negativt.

Fröerna mår bäst av att hanteras varsamt. Stora fröer, som exempelvis bönor, är extra känsliga i sitt skal. Om du tappar en påse med exempelvis bönor i golvet kan de få ”blåmärken”, en skada som påverkar grobarheten negativt. Det kan vara en direkt bidragande orsak till att fröer inte vill gro när du sätter dem i jorden. Ju större frö desto känsligare är de.

Spara dina fröpåsar

Det finns flera anledningar till varför du ska spara dina fröpåsar. Dels är fröpåsarna bra material att förvara dina fröer i. Dels är påsarna viktiga om du vill reklamera fröer som inte gror.

Här hittar du inte bara fröpåsens artikelnummer. På baksidan av påsen finns också en partikod i nederkanten som hjälper till att lokalisera leverantör där påsen är köpt. På så sätt kan hela partiet undersökas och man kan se så att inte fler fröpåsar är felaktiga.

Sortera dina fröer

På hösten, när odlingen går på lägre varv än under våren, kan du passa på att sortera dina fröer. Har du trasiga fröpåsar kan du byta ut dem mot andra papperspåsar och märka dem med rätt sort. Glöm inte att notera nödvändig information från baksidan på fröpåsarna så att du kan ge dem rätt förutsättningar att ge vackra blommor eller bära frukt. Här kan du se alla våra sorter och hur de ska sås och skötas!

Det finns olika sätt att sortera fröerna du har kvar från tidigare säsonger. Sorteringen är givetvis helt individuell men det finns teman som kan underlätta sådden till våren. Testa att sortera efter när du sår de olika fröerna under säsongen, från tidiga chilisorter till bönor som direktsås en bit in i maj när jorden blivit varmare. Du kan även sortera dina frösorter efter skördetid, grotid, storlek eller växtgrupp…eller så sorterar du dem efter den växtföljd du skapat i trädgården. Då kan du fokusera helt på odlingen när lusten faller på!

Sättlökar en färskvara

Om du har köpt en uppsättning sättlökar men inte hunnit få ner dem i jorden under säsongen kan du dessvärre inte spara dem som du kan göra med dina fröer. Vårblommande höstlök är färskvaror som torkar ut.

Sommarblommande lökar och knölar, som dahlior och gladioler till exempel, ska du däremot plocka upp ur jorden och spara. Gör rent dem från jord, förvara svalt och mörkt. Lägg dem gärna på tidningspapper som suger upp eventuell fukt. Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina dahliaknölar.