Du agerar som:
Reconnect to nature

Vinterförvara dahliaknölar

19 January 2022

När en frostknäpp har tagit de sista blommande dahliorna är det dags att gräva upp knölarna. Dahlior är känsliga mot frost och klarar inte av att övervintra i rabatten utan måste grävas upp och förvaras på en frostfri plats.

I oktober brukar den första frosten anlänt till större delarna av Sverige och dahliorna har gjort sitt för säsongen. Men det som är bra med dahlior är att du kan övervintra dem så att du kan njuta av dessa skönheter även nästa år och dessutom dela dem så att du får ännu fler! Det som behövs för att övervintra dahlior är en frostfri plats som är mörk och torr.

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-3.jpg

Skydda med fiberduk

Dahlior står sig fina och blommar långt in på hösten men när frosten kommer är den vackra blomsterprakten över. Under de första frostnätterna kan du skydda dem med fiberduk men när det blir allt för kallt fryser de och det är bara bruna stjälkar kvar i rabatten.  

Märk knölarna

Det kan vara smart att märka dina dahlior innan frosten tar dem och de blir oigenkännliga. Skriv information som kommer vara behjälplig till våren när det är dags att få ner knölarna i jorden igen, det kan till exempel vara namn, höjd, färg och blomstorlek. Ett tips är att skriva ner informationen på en sticketikett av bambu eller papperslapp och knyta fast etiketten med ett snöre rund den nedre delen av stjälken.

Gräv upp dahliaknölarna

Var försiktig när du gräver upp dina knölar eftersom de lätt kan skadas. Använd gärna en grep eftersom du annars lätt kan skadar knölarna om du gräver upp dem med en spade, naturligtvis går det med en spade också men var då lite extra försiktig.

Så här gör du:

  1. Stick ner grepen en bit från knölarna och lirka upp dem.
  2. Skaka försiktigt av jorden.
  3. Klipp av stjälken med en sekatör ungefär 10 cm från knölfästet. Är stjälken riktigt grov kan du använda dig ett grövre verktyg till exempel en grensax.
  4. Se till så att märkningen sitter kvar.

Efter dessa stegen finns det lite olika vägar att gå. Är stället du ska förvara dina knölar på lite för varmt och torrt kan det vara en god idé att spara lite jord som skydd runt knölarna så att de inte torkar ut. Är det däremot mot det fuktiga hållet kan jorden få knölarna att mögla, då kan du eventuellt spola av knölarna med vatten eller borsta bort överflödig jord och låt torka.

När knölarna har torkat ordentligt, allt ruttet är bortklippt och de ser fina ut är det dags att packa ner dem i lådor, backar, kartonger eller vad du väljer att förvara dem i. Du kan bädda in knölarna i tidningspapper eller lägga dem i torv eller spån.

Testa dig fram och se vad som passar dig och dina lagringsmöjligheter bäst!

Vinterförvara dahliaknölarna

Den optimala förvaringsplatsen för dina knölar är frostfri, mörk och lagom torr. Det kan vara i uthuset, garaget eller källaren. Idealiskt är det om det håller en temperatur runt 4–8 grader. Lär känna dina förvaringsställen och anpassa övervintringen därefter, det viktigaste är att de inte utsätts för någon frost. Skulle det vara lite för torrt kan du spruta lite vatten på knölarna emellanåt, är det däremot lite för fuktigt kan det bildas mögel och då är det viktigt att alla mögliga delarna tas bort eftersom det kan sprida sig till de friska delarna.

Nelson_Garden_How_to_store_dahlia_tubers_over_winter_Image-1.jpg

Titta till knölarna

Under vinter är det viktigt att titta till knölarna då och då så att inte mössen har kalasat på dem eller att de har börjat mögla.

Övervintra dahlia i kruka

Odlar du dahlior i kruka kan du förvara dem i krukorna över vintern, ställ krukan på en frostfri plats och till våren är det bara att plantera om knölarna i ny jord och flyttar ut krukorna igen.

Frösådda dahlior    

Sådde du dahlior från frö i våras har det under sommaren bildats en knöl även på dessa. Frösådda dahlior tar du upp och förvarar på samma sätt som du gör med dahliorna som du odlar upp från knöl.