Barn som får möjlighet att odla mår bättre, kommer närmare naturen och känner glädje och stolthet. Låt barnen få en helt egen liten yta i trädgården där de kan odla själva. Genom att hjälpa barnen att välja rätt frösorter som är lätta att lyckas med, kan ni snart se hur sockerärtor, solrosor och pumpor gror och växer sig stora.
Att se växter gro och växa är ett spännande projekt för både barn och vuxna! Det är dessutom ett utmärkt pedagogiskt verktyg för att förklara svåra saker som ekosystem och matproduktion. Om du själv inte har erfarenhet av att odla, blir det särskilt roligt att upptäcka odlingen tillsammans! För nya odlare, särskilt unga sådana, är det viktigaste att det ger resultat fort. Att så småningom kunna skörda närodlade grönsaker och plocka egna buketter är en bonus!
Ställ gärna fram en stor balja med blomster- eller planteringsjord med några spadar eller jordskopor så att barnen själva kan fylla på jord i krukor och kärl. Låt dem fylla små plast- eller terrakottakrukor med jord, eller återanvänd gamla yoghurtburkar och fruktförpackningar. Det viktiga är att det finns hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut. Det går förstås också bra att så direkt i landet, en större kruka eller pallkrage.
För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.
Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.
Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra. Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen.
Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum. Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid.
Tips! Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga.
När ni väl har sått era fröer behöver det såklart vattnas, rensas ogräs och hållas lite koll på era sådder. Odlingen – oavsett om den sker i kruka eller ute i en trädgård – är en fantastiskt lekplats. Det finns också en hel del pyssel ni kan göra i och omkring er odling, som skyltar och fågelskrämmor. Släpp loss fantasin och låt tiden springa i väg – snart har ni gott om grönsaker och blommor att skörda.
Även om du saknar uteplats eller om det är mitt i vintern går det att odla utan att det krävs särskilt mycket tid, kunskap eller plats. Ni kan exempelvis odla mikroblad eller grodda!