Du agerar som:

Förvara dina tomater

12 juli 2022

Hur förvar du dina egenodlade tomater på bästa sätt? I rumstemperatur trivs tomaterna som allra bäst och vissa sorter kan faktiskt lagras i flera månader utan att tappa vare sig konsistens eller smak. 

Tomater är en av våra absolut mest populära grönsaker att odla på egen hand. De är lätta att lyckas med, det finns otaliga sorter att välja mellan och beroende på sort trivs tomaterna alldeles utmärkt både på en balkong, i ett växthus eller utomhus i söderläge.

Men för att kunna njuta länge av sina egenodlade tomater gäller det att ta hand om tomaterna på rätt sätt när de skördats. Grundregeln, om du vill ha tomater som smakar bra, är att låta dem ligga framme i rumstemperatur – då håller de både konsistensen och smaken allra bäst. Vill du att tomaterna ska hålla länge ska du förvara dem svalt och mörkt, men inte i kylskåp. Du kan till exempel lägga tomaterna i en skokartong på en sval plats.

Förvara dina tomater – välj bort kylskåpet

Både smaken och hållbarheten påverkas negativt om dina tomater förvaras i för kallt, runt +8°C jämfört med optimala +14°C. Däremot går det jättebra att lägga in tomaterna i kylskåpet om de börjar bli övermogna och du vill äta dem först om några dagar. Då fungerar kylskåpet som en pausknapp som fördröjer mognaden en aning.

Nelson_Garden_How to Store Tomatoes_Image_2.jpg
Genom att låta dina omogna tomater ligga på köksbänken i rumstemperatur mognar de efterhand och kan ge härligt egenodlat i salladen under en lång tid framöver. Lägger du dem i solljus får det ännu bättre effekt.

Låt de gröna tomaterna mogna på köksbänken

När frosten kommer om hösten ska du plocka in de tomater som ännu inte hunnit mogna. Låt dem ligga i fönstret i direkt sol, då mognar de med hjälp av temperaturen och solljuset ungefär som i ett växthus. Det kan vara bra att hålla ett öga på tomaterna eftersom de torkar snabbare i direkt solljus. Lägger du dem i stället på en mörk och sval plats kommer de långsamt att mogna, en efter en. Denna metod kan passa dig som har gott om tomater. Då undviker du att alla blir ätmogna på en gång.

Det finns faktiskt också en hel del goda recept med omogna tomater. Man kan både steka dem och bland annat göra fantastiskt god chutney eller marmelad på gröna, omogna tomater.

Nelson_Garden_How to Store Tomatoes_Image_1.jpg

Etylen påskyndar mognadsprocessen

Låt inte dina tomater ligga tillsammans med andra grönsaker eller frukter på ett fat i köket. Eftersom tomaterna utsöndrar hormonet etylen, som påskyndar mognadsprocessen både hos andra tomater och andra grönsaker, är det viktigt att förvara tomaterna separat. Eftersom en tomat som börjar slå om till sin mognadsfärg påskyndar övriga tomaters mognad kan det vara bra att lägga den tomaten i egen separat skål om du inte vill att alla dina tomater mognar samtidigt.

Vill du däremot påskynda mognadsprocessen kan du lägga ett moget äpple bland dina tomater. Äpplen utsöndrar nämligen också etylen som gör att dina tomater mognar snabbare. Undvik att lägga tomaterna i plast, då bildas nämligen fukt som påverkar tomaternas hållbarhet negativt.

Vilken tomatsort ska jag välja

Vill du kunna njuta av dina egenodlade tomater under så stor del av säsongen som möjligt är det en bra idé att väja flera olika sorter med olika egenskaper. En som mognar tidigt under sommaren och ett par som mognar lite senare på hösten. De olika sorterna har olika lagringsegenskaper där vissa av dem faktiskt kan lagras i en skål i rumstemperatur fram till december eller januari utan att tappa vare sig konsistens eller smak.

Vill du ha tomater med god hållbarhet kan du med fördel välja ’Sparta’ F1 eller Tiger’ F1. ’Sparta’ är en medelstor tomatsort med fast fruktkött och som håller länge. ’Indigo Rose’ har ett lite kraftigare skal och mognar sent. Komplettera gärna dessa med några av våra gourméttomater som helst ska ätas direkt från plantan och som mognar tidigare. ’Sungold’ F1 och ’Sunpeach’ F1 är två riktigt bra tips om du bara vill kunna plocka tomaterna och äta som godis när andan faller på.