Du agerar som:
Reconnect to nature

Så gräs på hösten

20 June 2022

Så gräs på hösten – då är det utmärkta förhållanden för att anlägga en gräsmatta eller stödså slitna gräsmattor. Då är temperaturen i jorden perfekt och luftfuktigheten hög vilket gör att fröna gror lättare. Dessutom får gräsfröna mindre konkurrens från ogräs vilket hjälper gräsmattan på traven. 

Finns det något härligare än att trampa omkring barfota på en vacker, tät och grön gräsmatta? En gräsmatta som sås redan i hösten har goda förutsättningar att etablera sig och bilda en tät, fin matta till nästa år.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_3.jpg

Underarbetet är viktigt för en lyckad grässådd. Börja med att kratta bort eventuella rötter, kvistar, stenar och ogräs från ytan. Blanda i sand eller grus om jorden är lerrik, jordförbättra om jorden är mager och grundgödsla vid behov.

När jorden är jämn kan du med fördel trycka till jorden med exempelvis en trädgårdsvält eller genom att kliva på den för att få stadigare underlag. Efter det strör du ut gräsfrön med en såvagn eller för hand. Ett enkelt sätt att få en jämnare sådd över hela området är att dela upp gräsmattan i mindre delar och så varje del för sig.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_Thumbnail.jpg

Gror på 2–4 veckor

Mylla gärna ner fröerna i jorden med en kratta och vattna sedan ordentligt. När du tror att du vattnat klart så kan du vattna lite till. Det är viktigt att ytan hålls fuktig under grotiden så att fröna inte torkar ut.

Efter 2–4 veckor börjar gräsfröna att gro. Vänta tills grässtråna är runt 7 centimeter innan du klipper gräset för första gången. Då är det viktigt att inte klippa för mycket utan bara toppa stråna så att de klyvs. På så sätt blir gräsmattan tätare. Låt gärna gräsklippet ligga kvar på gräsmattan, det ger en naturlig näring tillbaka till jorden.

Så vattnar du en nysådd gräsmatta

Det är viktigt att vattna en nysådd gräsmatta för att den ska rota sig ordentligt. Du kan behöva vattna flera gånger om dagen om det är varmt och soligt. När gräsmattan väl etablerat sig är det bättre att vattna rikligt och mer sällan. En bra tid på dygnet är kvällstid när avdunstningen är mindre än på dagen.

Beroende på vilket gräsfrö du valt och hur vädret har varit brukar du kunna använda din nya gräsmatta efter ungefär åtta veckor. Det dröjer dock ytterligare innan gräsmattan tål allt för omilda aktiviteter.

Nelson_Garden_Sowing grass in autumn_image_1.jpg

Stärk din befintliga gräsmatta genom att stödså

För dig som redan har en etablerad gräsmatta men som kanske har problem med ogräs och mossa kan det också vara bra att stödså med nytt gräsfrö. Genom att fördela gräsfrö jämnt över gräsmattan tillsammans med gödsel kan du sedan vattna och få en gräsmatta som både blir tätare och frodigare och som samtidigt står emot ogräs bättre. På samma sätt kan du laga en gräsmatta som efter sommaren har utsatts för vilda fotbollsmatcher eller skyttetrafik med skottkärran.