Du agerar som:
Reconnect to nature

Bind en bukett

29 June 2021

Bjud på en ljuvlig sommarbukett

Varva färger och former, sommarblommor med perenner, högt och lågt. 

– Den strama stilen är borta, nu ska det se naturligt och frodigt ut, säger floristen Maria Bolander, när hon ger sina bästa tips på en lyckad bukett.

Att kunna binda en bukett med blommor från den egna trädgården är rena lyxen. För att få den extra proffsig bad vi floristen Maria Bolander från Växjö att ge oss tips och råd. Med klippsax i handen och stövlar på fötterna gav hon sig ut i trädgårdslandet för att klippa och komponera. Höga dahlior, några blad av näva och en knippe färgrika sommarblommor samlades in och lades på ett bord. Sen var det dags att börja skapa.

– Jag väljer alltid några uttrycksfulla karaktärsblommor. De kompletterar jag med lite ”fyll”, blommor som i sig inte ger så mycket intryck men som i större mängd är starka, säger Maria Bolander.

I det här fallet var det dahlior som fick agera karaktärsblomma, men det kunde lika gärna varit ringblomma eller rosor.

– Jag tycker man ska blanda sommarblommor med perenner. Det gör att man får en kraftfullare bukett.

Färgerna i buketten väljs efter eget tycke och smak, men om man vill följa trenden är det tydligt att den sparsmakade minimalistiska stilen är borta.

– Förr gav man gärna bort några vita liljor i present. Nu är det mycket vanligare med mycket färger och former. Det tycker jag också om.

En bukett från den egna trädgården, duger det som ge-bort-present?

– Absolut! Och det ligger verkligen i tiden. Det innebär ju att någon lagt ned tid på att odla och binda samman blommorna. Närodlingstänket går igen även här.

Gör så här: bind en bukett

1. Sortera blommorna efter färg och form och rensa nederdelen av stjälkarna från blad. Buketten skapas sedan inifrån och ut. Starta därför med en stark, karaktärsfull blomma som bildar en liten topp i buketten. Lägg stjälkarna som i en spiral, alltid åt samma håll. Det gör att blommorna stannar på sin plats.

2. Fortsätt med lite ”fyll”. Blanda gärna in några perenner så får buketten ett kraftigare uttryck. Varva sedan med några fler karaktärsblommor. Tänk inte för mycket på hur du ska placera dem. Beräknar man för mycket blir det lätt stelt och förutsägbart.

3. Variera höjden på blommorna, så att några kommer längre ner än andra. Ett knep är att låta blommor som är naturligt höga också få en hög ställning i buketten.

4. När du känner dig färdig, bind buketten, gärna med bast. Klipp sedan buketten så att den slutar på samma ställe. Snitta ytorna innan du sätter dem i vasen.

 

TEXT: KARIN SPJUTH / TRÄDGÅRDSLANDET 2013 / FOTO: LINA ALRIKSSON