Du agerar som:

Picklad fänkål

12 juli 2023

Fänkål har en alldeles speciell smak och får extra sting när du lägger in den tillsammans med het chili. Fler kryddor behövs inte – fänkålen räcker gott i sig själv!

Picklad fänkål i en glasburk.

Du behöver:

Till en burk som rymmer ca. ½ liter

4 medelstora fänkålsknölar
1 medelstor röd chili (beroende på hur stark din sort är)
1 citron
1 dl vatten
1 dl socker
½ dl ättika (12 %)

Gör så här:

Hyvla fänkålen tunt – med en mandolin går det enkelt. Hyvla även stammen och släng så lite som möjligt. Skiva chilin och strimla citronskalet fint.

Koka upp vatten, socker och ättika. Låt blandningen sjuda tills sockret löst upp sig i vattnet.

Lägg fänkål, chili och citronstrimlor i en väl rengjord burk. Häll över den varma lagen och stäng burken. Låt svalna. Ställ in burken i kylskåpet över natten.

Tips! En oöppnad burk håller minst ett år, så länge som rena burkar och redskap har använts vid tillagningen.

Bild till vänster på en fänkål som odlas i en pallkrage, och till höger fänkål som odlas i en zinkhink.
Sötfänkål passar utmärkt i pallkrage och kruka.

Tips för att lyckas med fänkål

Sötfänkål går att direktså, men för att säkert hinna få knölar kan det vara en god idé att förså dem inomhus i mars–april. Plantera om dem när de är någon decimeter höga. Välj en solig och väldränerad plats med näringsrik jord. Det går utmärkt i kruka eller pallkrage!

Det är bara sötfänkål – även kallad knölfänkål – som sväller till en ordentlig knöl vid marken, medan kryddfänkål odlas för de dilliknande bladen och för frönas skull. Båda sorterna har dock den karaktäristiska smaken som påminner om anis. Givetvis kan du äta dillen även på sötfänkålen.

Fänkål-express

Visst du att fänkålsfrö går utmärkt att grodda? På bara någon vecka är dina groddar redo – det snabbast sättet att odla fänkål. Här kan du läsa mer om att grodda.

Recept och foto: Annika Christensen