Du agerar som:

Odla solrosor

06 juli 2021

Som en sol skiner de högt över planteringen – det är inte svårt att se varför solrosen har fått sitt namn. Förutom de klassiskt gula, högväxta solrosorna, finns det lägre sorter med mindre blommor i mörkrött och ljusgult. 

Solrosen är en av våra mest lättodlade sommarblommor. Bland dessa ståtliga, lysande och tåliga blommor finns mängder av spännande sorter att fylla din odling med. Dessutom glädjer vi småfåglarna med de sparade frökakorna.

Den klassiskt gula solrosen passar fint tillsammans med blå bolltistel. Foto: Lovisa Back

När och hur ska jag så?

Solrosor går att så utomhus i maj, när jorden har värmts upp. För tidigare blomning kan du förså fröerna inomhus i april. Har du problem med sniglar är det bäst att förgro inomhus. Sniglar älskar de små solrosskotten.

Vilken jord passar bäst?

Solrosor är inte kräsna men för att få en rik blomning och stadiga plantor behöver du odla i näringsrik och lucker jord. För att kunna växa sig riktigt hög behöver solrosen djup jord för sina rötter.

Vilket läge passar bäst?

Solrosor vill stå soligt i någorlunda skydd för kraftiga vindar och som namnet antyder trivs solrosen bäst i solen. Eftersom många sorter blir riktigt höga, passar de också bra att ha längre bak i en plantering.

Har du utrymme, prova att odla en häck av solrosor. Då stöttar de dessutom upp varandra! Foto: Lovisa Back

Kan jag odla solros i kruka?

Det går bra att odla solrosor i kruka. Bäst är att satsa på de lite lägre sorterna till dina krukor, eftersom de allra högsta sorterna kräver stor jordvolym och djup.

Hur länge blommar solrosor?

Om du försår kan de första blommorna slå ut redan i juni, men oftast blommar den från juli och fram till frosten kommer.

Efter den första, stora blomman fortsätter solrosen ’Ruby’ F1 att blomma med lite mindre blommor ända tills frosten kommer. Foto: Lovisa Back

Vilken näring ska jag ge?

Solrosen är inte kräsen men behöver rejält med näring och vatten för att bli stora och fina.

Kan jag äta solrosor?

Solrosknopparna är en delikatess bland sommarprimörerna! Koka blomknopparna 5–10 minuter och ät med lite olja, salt och citron. Du kan även skala och rosta solrosfröerna till hösten. Pilligt – men gott!

Kan jag odla egen fågelmat?

Fåglar älskar solrosens fröer och de ger ett välbehövt tillskott av fett under vinterhalvåret. Det lättaste sättet är att helt enkelt låta solrosornas fröställningar stå kvar i rabatten. Du kan även torka frökakorna och hänga ut dem till fåglarna på vintern.

De högsta solrosorna med stora blommor kan behöva stöd för att inte trilla omkull. Du kan med fördel låta dem stå kvar över vintern för att matta fåglarna. Foto: Lovisa Back

Vilken sorts solros ska jag välja?

’Sunspot’ är en klassiskt, gul solros som bara blir omkring 40-50 cm hög. Vill du satsa på att slå rekord i höjd, prova ’Moonwalker’ som kan bli upp till 3 meter eller ’Uniflorus’ som kan nå upp emot 5 meter.

Tips! De höga solrosorna kan behöva ett stöd, t.ex. av en rejäl bambukäpp.

De fyllda solrosorna är magnifika. ’Sungold’ blir ca 60 cm hög och ’Double Sunking’ blir upp emot 2 meter.

’Double Sunking’ blir upp till två meter hög och blommar med fyllda, gyllengula blommor. Foto: Anna Lindeqvist

’Ruby’ F1 är en eldigt mörkröd solros med lite mindre blommor som blir upp emot 2 meter hög. Ungefär lika hög, men med ännu mindre blommor i vaniljgult, är sorten ’Ice Cream’.

Solrosen ’Icecream’ blir hög men förgrenar sig fint och blommar med många ljust vaniljgula blommor. Foto: Lovisa Back