Du agerar som:
Reconnect to nature

Odla ringblommor

20 April 2022

Ringblommor ger stor glädje för liten insats och sköter sig praktiskt taget på egen hand. Med sina starka färger lyser de upp även en mulen sommardag och passar fint i sommarbuketten.

När och hur ska jag så?

Bästa tiden att så ringblommor är på våren. Du kan så i omgångar fram till mitten av juni, om du vill att de ska hinna blomma samma sommar. Vattna ordentligt där du ska så, täck fröerna med ett tunt lager jord och håll jorden fuktig tills fröerna har grott.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image1.jpgRingblommor passar utmärkt för dig som vill direktså. Foto: Lovisa Back

Det går bra att förså ringblomma inomhus, men den är så pass snabbväxande och lättsådd att du lika gärna kan så den direkt utomhus.

Ringblommor går – i princip – att så året runt. Fröer du sår på senhösten eller vintern ligger kvar i jorden och gror framåt vårkanten.

Vilken jord passar bäst?

Ringblomma trivs bäst i näringsrik, väldränerad jord. Den är dock inte särskilt krävande utan växer bra i de flesta jordar.

Vilket läge passar bäst?

Flest blommor får du om du odlar ringblomma i ett soligt läge. De klarar även halvskugga liksom viss torka, men mår bäst i en lätt fuktig jord.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image4.jpgSå många sorters ringblommor och plocka buketter hela sommaren. Foto: Lovisa Back

Hur länge blommar ringblommor?

Ringblommor hör inte till de allra mest långlivade blommorna, men sätter istället nya blommor och kan blomma rikligt hela sommaren och hösten. Plocka bort de vissna blommorna så hindrar du ringblomman att sätta frö och uppmuntrar den till att blomma.

Vilken näring ska jag ge?

Även om ringblomman inte är särskilt näringskrävande mår den bra av att du gödslar under sommaren. Täck med gräsklipp, vattna med flytande näring eller nässelvatten, då och då.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image2.jpgRingblommor korsar sig vilt och efter bara något år brukar du märka vilka färger och former som dominerar. Det kan också dyka upp spännande mutationer med helt nya färgsättningar. Foto: Lovisa Back

Kan ringblommor övervintra?

Plantan är ettårig men frösår sig villigt. Vill du ha ringblommor på samma plats nästa år, är det klokt att låta blommorna gå i frö på hösten och mylla ner hela växten på växtplatsen.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image3.jpgDekorera dina måltider med färska eller torkade ringblommor. Foto: Lovisa Back

Kan jag äta ringblommor?

Kronbladen är ätliga och dekorativa i sallader, drinkar och bakverk, men smakar inte särskilt mycket. Ringblomman anses också ha läkande egenskaper och används bland annat i hudkrämer.

Vilken sorts ringblomma ska jag välja?

De klassiska ringblommorna är färgstarka i framförallt orange och gult och blir omkring 50 cm hög, men det finns även lägre varianter samt blommor i lugnare färger. De olika sorterna korsar sig med varandra, så om du tar egna fröer eller låter dem självså sig kommer du sannolikt att märka hur vissa färger tenderar att ta över.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image5.jpg’Kinglet Yellow’ har solgula, fyllda blommor. Foto: Markus Danielsson

Fyllda ringblommor

’Kinglet Yellow’ är en solgul ringblomma där de flesta av blommorna har en fylld mitt. ’Orange Porcupine’, ’Ball’s Orange’ och ’Radio’ är alla tre orange ringblommor med fyllda blommor. Även ’Pacific Beauty’ blommar med fyllda blommor, men har även gula och aprikosfärgade inslag.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image6.jpgI fröblandningarna kan det dyka upp ringblommor i olika nyanser av orange och gult. Foto: Lovisa Back

Blandningar

Ringblomor finns som ekologiskt odlat frö i en blandning med olika nyanser och former. Daisy Citrus mix blir bara omkring 20 cm hög och blommar i gult och orange.

Den lite högre ringblommeblandningen blir omkring halvmetern hög och blommar i olika nyanser i gult, aprikos och orange. ’Fiesta Gitana’ blommar med fyllda blommor i gult, orange och aprikos.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image7.jpg’Bronzed Beauty’ har ljuvliga bloomer i en vacker färgkombination. Foto: Lovisa Back

Rosa och vita ringblommor

’Pink Surprise’ har blommor som skiftar från orange till aprikos. Inte lika färgsprakande är ’Bronzed Beauty’, vars blommor snarare går åt det ljusrosa hållet med rödbrun baksida på kronbladen. ’Ivory Princess’ är så nära vit en ringlbomma kan komma, men ljusgula toner och oftast en mörk mitt.

Nelson_Garden_Grow_Marigolds_Image8.jpg’Ivory Princess’ blommar i ljusgula nästan vita toner med mörk eller cremefärgad mitt. Foto: Lovisa Back