Du agerar som:

Odla penséer

26 januari 2022

Lättodlad, köldtålig och långlivad – penséer har det mesta du kan kräva av en blomma! En näpen liten skönhet som passar att odla både i kruka på balkongen och i rabatten.  

Penséer är en otroligt söt liten blomma som passar i de flesta trädgårdar. Penséer är inte bara lättodlade och användbara de är också tåliga och tacksamma blommor. Sköter du dina penséer rätt, kan de blomma rikligt hela säsongen. Förutom att låta dem pryda krukor och rabatter kan du plocka små söta buketter, pressa eller varför inte dekorera bakverk, tårtor och kakor med dem.Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_1.jpeg

Du kan odla dem överallt, i balkonglådor, krukor, rabatten eller som kantväxt i trädgårdslandet. De finns i oändligt många vackra färger och med stora eller små blommor. Trots sitt näpna utseende är det en tuff liten blomma som tål en frostknäpp eller två.   

Så penséer

Om du vill ha en tidig blomning är det bra att så dem året innan. Så gärna redan i juli-augusti, för att hinna driva upp en liten planta innan vintern. Plantan kan övervintras utomhus i många delar av landet. Täck dem med lite granris över vintern för att skydda mot väder och kyla. Bor du längre norrut är det bäst att ställa in plantorna i ett mer skyddat ställe, såsom ett svalt förråd eller i ett hyfsat frostfritt växthus.

Du kan också så dina penséer under årets första månader.

Förså penséer inomhus

  1. Fyll ett tråg eller kruka med vanlig planteringsjord. 
  2. Strö fröerna över jordytan. De ska inte täckas med jord, men om du vill kan du täcka med ett tunt lager vermiculite.
  3. Vattna försiktigt – gärna med en sprayflaska – och placera sådden i ett miniväxthus eller täck med plastfolie.
  4. Ställer krukan i ett fönster, gärna med en värmematta eller ovanför ett element, då gror fröerna snabbare. 
  5. När fröerna grott, kan du med fördel ställa dem lite svalare men fortfarande ljust. Välj ditt ljusaste fönster eller använd växtbelysning.

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_2.jpeg

Så penséer utomhus

Du kan även så penséer ute i backar och krukor från och med februari – mars. Täck då sådden med fiberduk och lägger ett större plastlock över. Plantorna skolas om när de är lagom stora, minst tre lite hjärtblad, men gärna större. Anledningen till att vänta längre, är för att de är så pluttiga att pyssla med annars. Plantera en planta i varje kruka.

Under hela sommaren kan du så penséer utomhus i krukor. Det är en underbar lite blomma som är lite fina på våren som på hösten.

Förutom att vara lättskött, är den frosttålig, vilket gör den lämplig både tidig vår och höst.

Skötsel

Plantera dem i fin välgödslad jord och plocka bort vissna blommor allt eftersom. Ytterligare ett tips är att inte bara knipsa bort blomman, utan även stjälken som den vissna blomman sitter på, det är viktigt. Om stjälkarna får sitta kvar producerar plantorna färre blommor. 

Nelson_Garden_How To Grow Pansy From Seedy_image_3.jpegSläng inte dina penséer

Penséer är 2-åriga och vill du använda krukan till någonting annat kan du plantera ner penséerna någon annanstans. Det finns nästan alltid plats för en pensé i en rabatt eller som kantväxt. Om du inte har plats kan du ge bort dem till någon med som har plats.

Höstplantering!

Om du har kvar penséer i krukor och balkonglådor på hösten, kan du ta ur hela jordklumpen ur krukan och planterar dem i en tom pallkrage eller där det finns plats i rabatten. Lite senare, närmare vintern, lägger du på några granriskvistar som vinterskydd. Detta skyddar också mot hungriga harar och rådjur. På våren gräver du upp plantorna och sätter dem i krukor igen med ny, fräsch jord. Då har du glädje av dem två år i rad och de blommar dessutom extra tidigt år två!

Pressa penseéer

Du kan bevara penséer genom att pressa blommorna. De blir otroligt vackra och du kan njuta av dem även under vinterhalvåret.

Plocka av de blommor som du vill pressa och placerar blommorna mellan två plana ytor med ett rejält tryck, och låter dem ligga under tryck i minst 1–2 månader. Gamla telefonkataloger är perfekt och har bra tyngd att lägga blommorna mellan. Om du vill börja att pressa blommor, och inte har gamla telefonkatalogen sparade, kan du använda flera böcker eller någonting annat tungt. Om du väljer böcker som du inte är så rädd om, kan du lägga blommorna direkt mellan bokens blad. Är du händig kan du tillverka en blomsterpress. Det finns också färdiga blomsterpressar att köpa.

De pressade blommorna kan du göra massor av roliga saker med! Tavlor, kort – bara fantasin som sätter stopp! Penséerna håller färgen mycket bra även som pressade.