Du agerar som:

Odla och torka eterneller

06 juli 2021

Vem vill inte kunna plocka en bukett med blommor som håller flera veckor i sin vas? Med eterneller kan du njuta av dina blommor året om! Att de sedan är relativt enkla att odla gör inte saken sämre.

Eterneller är inte en enda sort utan ett samlingsnamn för blommor som går att torka utan att de tappar färg eller form. Till eterneller räknas exempelvis jätteeternell, sideneternell och risp. Det finns dock många fler sorters blommor som passar till eterneller, bland annat brudslöja, lövkoja och blåklint.

Inte bara blommor som är värdefulla

En del blommor räknas som eterneller tack vare sina vackra fröställningar. Vallmon är kanske den fröställning som fascinerar flest, men även spanska jungfrun och lin är vackra efter blomning. Stjärnväddens vita blommor övergår till vackert stjärnformade frökapslar som passar i de flesta buketter. Dessutom ger många sorters prydnadsgräs vackra ax som är fina att torka.

En frökapsel av pionvallmo intill den utslagna blomman.Pionvallmo är inte bara enastående vacker när den blommar – precis som andra sorters vallmo har den ljuvliga frökapslar.

Odla eterneller – så gör du

  1. Förodla eterneller inomhus för tidigare blomning. Det går även bra att så dem direkt på växtplatsen men jordens måste då vara uppvärmd. Någon gång i maj-juni brukar vara lagom. Läs alltid instruktionerna på fröpåsen noggrant.

  2. Vänj dina plantor vid utelivet och plantera ut dem på växtplatsen när risken för frost är över.

  3. På till exempel jätteeternellen kan du nypa bort den första blomknoppen. Det kan kännas hårt, men det gör att plantan förgrenar sig och bildar fler blommor.

  4. Vattna vid torka och rensa ogräs som vanligt under säsongen.
Torkade gräs och frökapslar i en vas.Olika sorters gräs är fint att torka och ger volym till dina arrangemang.

När ska jag plocka mina eterneller?

Blommor som ska torkas bör plockas under torr väderlek, just när de precis har slagit ut sina kronblad. Ta bort bladen från stjälkarna, samla dem i små buketter och häng buketterna upp och ner på en mörk och torr plats tills de har torkat.

Rosa jätteeterneller.När du ska torka eterneller vill du inte plocka blommorna för tidigt eller för sent – de ska ha hunnit slå ut, men inte börjat vissna.

Hur länge håller eterneller?

Eterneller håller i flera veckor i vas vilket är betydligt längre än många andra sommarblommor. Om du väljer att torka dina eterneller håller de betydligt längre – ända till nästa sommar. Inte konstigt att de även brukar kallas evighetsblommor.