Du agerar som:

Odla dahlia i kruka

01 februari 2022

Att odla dahlia i kruka är enkelt och ger ett fantastiskt resultat. Du sätter ganska snabbt ned en eller flera dahliaknölar i en stabil kruka med jord. Från slutet av juni och framåt har du pampiga och otroligt vackra blommor att njuta av under lång tid. 

Vill du odla dahlia köper du knölar i trädgårdsbutiken eller sår dahliafrön i god tid. Dahlian ska sättas i rabatt eller kruka under perioden sena mars till början av juni. Knölarna tål inte frost så se till att de får stå frostfritt om du sätter knölarna tidigt. Det går bra att ha dem exempelvis i krukor i uterummet så länge som det inte bor några möss där. Det finns  massor av spännande sorters dahlia i olika former och färger, från kaktusdahlians hoprullade och spetsiga kronblad till färgstarka dekorativdahlior i alla möjliga färg- och mönsterkombinationer. Dahlior är som en uppsjö av fyrverkerier. Det finns verkligen någon för alla smaker!

Nelson_Garden_Odla_dahlia_i_kruka_image_1.jpg

Så gott som alla dahlior går att odla i kruka. Vissa sorter blir dock så höga att det kan gå av när vinden blåser ute på altanen eller balkongen där krukorna står. Se därför till att ställa krukorna så vindskyddat som möjligt. 

Vill du ha lite robustare och lägre plantor för en mellanstor eller mindre kruka kan du med fördelvälja enlitelägre dahliasort.

Väljer du att odla dina dahlior i kruka är det viktigt att välja näringsrik planteringsjord och ge dahlian näring med jämna mellanrum för att den ska orka blomma ända till hösten.

Nelson_Garden_Odla_dahlia_i_kruka_image_2.jpg

4 råd – så sköter du om dina dahlior i kruka

1. Sätt knölarna i krukor på våren när frostrisken är över. Du kan också sätta dem i krukor i ett varmt uterum i mars–april för tidigare och längre blomning. Lägg gärna ett lager lecakulor i botten på krukan för bra dränering innan du fyller på med planteringsjord och sätter ner lökarna.

2. Bästa blomningen blir det om dahlian får stå i full sol, men den kan också trivas i vandrande skugga.

3. Dahlian tycker om att få ganska mycket vatten och den växer ännu bättre om du ger den näring då och då under hela växtsäsongen. Sluta att gödsla dahliorna i september så att de kan förbereda sig för vintervilan. Förvara dahliaknölarna frostfritt i garage eller källare under vintern. Känner du inte för att gräva upp knölarna ur krukan så går det utmärkt att ställa in hela krukan med knölen i garage eller källare när hösten kommer. Nästa vår byter du sedan till ny planteringsjord runt dahliaknölarna. Då börjar snart dahlian att växa igen men ny, fantastisk kraft.

4. Toppa gärna plantorna så blir de buskiga istället för höga och tunna. Knipsar du av vissna blommor, eller plockar några blommor till bukett så ökar oftast blomningen på plantan. Om du tar bort en och annan knopp och sätter i vas så får du färre men större blommor på själva plantan.