Du agerar som:

Odla dahlior

06 juli 2021

Älskade dahlior, dessa praktfulla skönheter som är underbara både i rabatter och buketter. I slutet av mars eller början på april, beroende på var du bor, är det dags att börja förkultivera dahliaknölarna om du vill att de ska blomma lite tidigare. Visst tar det lite plats, men det är det värt för att få njuta av dessa skönheter.  

Dahlior kan odlas från frö, men för att försäkra dig om en robust planta med riklig blomning kan du driva upp dem genom att plantera knölar, vilket är den del av dahlian som växer under jorden. Dessa kan du med fördel väcka inomhus i slutet av mars eller början av april för att få ett försprång och en knubbig planta att plantera ut när frostrisken är över.  

Dahlior går att odla både i kruka och på friland. Har du stora fina knölar kan du passa på att dela på dem nu så får du ännu fler knölar. Dahlior är väldigt lätta att odla, du sätter ner en knöl på våren och tar upp den på hösten. Det som krävs när du vinterförvarar dina knölar är en plats som är frostsäker.

Har du många sniglar i din trädgård är det en god idé att förodla knölarna så att inte sniglarna får någon chans att äta upp dem!

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_1.jpg

Driva upp dahlior

Börja med att känna på knölarna. De ska kännas fasta ungefär som en potatis. Även om knölarna känns uttorkad kan det finnas liv i dem. Så testa att förkultivera dem ändå!

Du kan driva upp knölarna i små plastpåsar, mjölkkartonger eller i krukor. Fyll på krukorna eller plastpåsarna med lite jord och stoppa ner knölen. Fyll påmed ett lager blomjord, lägg i knölen och toppa med ytterligare ett par ccentimeter jord. Låt stå svalt och efter en dryg månad har du en planta som letar sig upp mot ljuset, med ett välutvecklat rotsystem.

Har du köpt nya dahliaknölar kan det vara ett tips att förodla knölarna i plastpåsarna som de kommer i. Det är viktigt att du har dräneringshål i planteringskärlet och inte vattnar för mycket innan knölarna har utvecklat sina första rötter, de så kallade sugrötterna. Utan dessa kan knölarna inte tillgodose sig vatten och ruttnar därför lätt. Om du förodlar i plastpåsar kommer du om några veckor att kunna se sugrötter i botten av påsarna. Det betyder att du nu kan börja vattna lite grann. 

När knölarna rotat sig

När knölarna har börjat växa bör de placeras svalt och ljust, vilket kommer göra att de inte skjuter i väg på höjden utan blir kompakta och fina plantor.

Vill du att plantorna ska förgrena sig mer kan du även toppa dem. Släng inte toppen, detta är en perfekt toppstickling. Sätt den i vatten eller jord så kan den sätta rötter.

Plantera ut

Är du beredd att vänta lite längre på blomning sätts knölarna direkt på växtplatsen efter sista nattfrosten. Plantera ca 10 cm djupt på friland, med ett plantavstånd på 50–75 cm beroende på sortens höjd.

Har du redan väckt knölarna inomhus behöver plantorna avhärdas, alltså gradvis vänja sig vid utelivet ett par timmar om dagen innan de planteras ut. Plantorna tål inte frost, så ofta får du vänta till början av juni för utplantering.

Dahlior är mycket känsliga för frost. När du har planterat dem på växtplatsen och frosten tar dem, var inte orolig, med största sannolikhet kommer de att komma igen. Det är bara det som är ovanför jorden som har frusit.

I rabatt eller kärl

Om du planerar att ha dina dahlior i en kruka eller korg, så är det viktigt att välja välgödslad urnjord. Det är också bra att lägga ett lager lecakulor i botten för dränering.

Läs vår guide om att odla dahlior i kruka.

Dela dahliaknölarna

Har du övervintrat och fått riktigt stora knölar kan du passa på att dela dem på vårvintern. När du delar knölarna så måste varje knöl ha ögon, dvs skottanlag. De gamla sugrötterna kan du klippa av, det kommer att bildas nya.

Delar du dahliorna och du får en snittyta så är det bra om de får torka i rumstemperatur innan du planterar dem i jord. Planterar du dem direkt i jorden med färsk snittyta är risken stor att knölarna möglar. 

Nelson_Garden_How_to_pre-sprout_dahlia_tubers_image_2.jpg

Under säsongen

Passa noga med vatten och ge näring regelbundet under sommaren, då plantorna växer mycket kraftigt under en säsong. Oavsett om dahlian står på friland eller i kruka är det klokt att plocka bort vissna blommor och även passa på att ta snittblommor till buketter, allt för att stimulera mer blomning. Högre sorter behöver ofta bindas upp mitt i sommaren. De första frostnätterna kan dahlian klara om den täcks med fiberduk, men sedan ger den upp helt när temperaturen sjunker.

Övervintring av knölarna

Om knölarna ska sparas till nästa år bör du sluta ge dahlian näring redan i september. När frosten tagit plantan är det dags att ta upp knölarna eftersom de inte kan övervintra i jorden i vårt klimat. Låt dem torka, ta bort gamla växtdelar och dela eventuellt stora knölar. Metoderna för förvaring är flera, men huvudsaken är att knölarna ligger frostfritt, mörkt och torrt. Efter ett tag kan du lägga på lite torvmull eller sand, men det får inte bli för fuktigt