Du agerar som:

Såband

06 juli 2021

Genvägen för oss odlare som gillar ordning och reda i raderna

Med hjälp av såband får du rätt avstånd mellan fröerna du sår redan från början. Du slipper därmed också att gallra och dina grönsaksplantor får chansen att utvecklas på bästa sätt. Det är inte dumt heller att ha fina och jämna rader i grönsakslandet eller pallkragen.

Såband är en enkel och praktisk lösning för odlingsentustasien som vill ha rätt avstånd mellan grönsakerna redan vid sådden. Du slipper alltså arbetet med att gallra när grönsakerna väl börjat titta upp ur jorden. Och du ”slösar” därmed heller inte på dina fröer och sår inget i onödan som sedan måste rensas bort. Tycker du om prydliga rader av till exempel dill, morötter och rädisor i trädgården eller pallkragen är såband värt att prova på.

Gör så här: Såband

imagex647l.png

1. Börja med att förbereda jorden för sådd och gör en 1 cm djup såfåra där bandet kan läggas ner. Vattna i fåran, då fäster det lätta bandet lättare och flyger inte runt i vårvinden.

imageaybi8.png

2. Vattna noga och fyll sedan på med ett 1 cm tjockt lager jord. Eftersom pappret suger åt sig av fukten i jorden är det extra viktigt att vattna rikligt vid såbandssådd!

image8gzu4.png

3. Riv såbandet i lagom längd och placera ut i fåran. Sträck ut det med hjälp av till exempel stenar i var ände.

image17ifj.png

4. Vattna

image8dmd.png

5. Täck såbandet med jord. Vattna därefter igen.

imagecurm.png

6. Täck med fiberduk.


TEXT/ODLARE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND