Du agerar som:

Så i minipluggbrätte

29 november 2021

Pluggbrätten sparar tid, utrymme och hjälper dig att driva upp kraftiga pluggplantor med friska rötter. Med ett minipluggbrätte kan du som har en lite mindre odling ta del av pluggbrättets alla fördelar!

Pluggbrätten är en av odlarens bästa vänner. Fördelen med ett pluggbrätte är att du får plats med många plantor på liten yta. När det väl blir dags att skola om dina småplantor, har du perfekta små pluggplantor som är lätta att hantera.

För den som odlar i lite mindre skala kan ett pluggbrätte med upp emot hundra celler – som förhoppningsvis resulterar i lika många plantor – blir lite väl mäktigt.

Ett lite mindre pluggbrätte kan enkelt bäras med ut i trädgården när du ska fylla på mellan raderna.

Minipluggbrätte-Nelson-2-Garden-Annika-Christensen.jpg
Odlar du i en pallkrage är det smidigt att ha plantor att sätta ut när du skördat slut på de första. Foto: Annika Christensen

Gör så här:

1. Fyll cellerna med odlingspluggar eller jord.

2. Häll vatten i ett tråg som är tillräckligt stort för din pluggbrätten och ställ i dem. Låt odlingspluggarna/jorden suga upp vatten så att de blir fuktiga rakt igenom.

3. Så 1–3 frö per cell. Kika gärna på grobarheten (har du köpt fröer står det på påsen), Ju lägre grobarhet desto fler frön för att öka sannolikheten att det gror i varje plugg.

4. Placera din sådd varmt och ljust men inte i direkt solljus. Använd gärna ett lock som släpper igenom ljus och har hål för ventilation. Detta fungerar som ett minidrivhus och hjälper till att hålla sådden fuktig.

Minipluggbrätte-minidrivhus-Nelson-Garden-Annika-Christensen.jpg
Använd gärna ett lock som släpper igenom ljus och har hål för ventilation. Detta fungerar som ett minidrivhus och hjälper till att hålla sådden fuktig. Foto: Annika Christensen

5. Håll sådden fuktig och vattna underifrån genom att fylla tåget med vatten. Små plantor vill inte bli dränkta i vatten och genom att vattna underifrån lockar du även rötterna till att söka sig neråt.

6. Vid omplantering kan du peta ut plantan underifrån och får en utmärkt pluggplanta att sätta i trädgårdslandet eller i en kruka.

Minipluggbrätte-Nelson-Garden-Markus-Danielsson.jpg
Så så många fröer du vill ska gro, och några till, förs säkerhets skull. Foto: Markus Danielsson

Odlingspluggar eller jord?

En bra såjord är finsiktad och luftig, vilket passar bra när du ska fylla de ganska små odlingscellerna i ditt pluggbrätte. Väljer du en ekologisk eller KRAV-märkt jord kan du vara säker på att den endast är gödslad med naturgödsel.

Det finns också typer av odlingspluggar och vill du kunna plantera dina småplantor i jord är det viktigt att pluggarna är biologiskt nedbrytbara. Vi odlar i odlingspluggar som består av kokosfiber och torv. De har dessutom en liten dos näring för att ge dina småplantor en god start. Odlingspluggen håller fukten lite jämnare än jord och sparar både tid och utrymme eftersom du slipper dra fram jordsäcken när du ska så. De passar särskilt bra för koloniodlaren som vill driva upp några fröer tidigt på vårvintern, och ha stabila små plantor att flytta med ut till lotten när det väl blir dags.

Minipluggbrätte-Nelson-jord-Garden-Annika-Christensen.jpg
Fyll cellerna med odlingspluggar eller jord. Foto: Annika Christensen

Odling i pluggbrätte året om

Ett pluggbrätte är inte bara användbart för dina allra första frösådder i början av året. Det är även ett perfekt hjälpmedel för dig som vill driva upp fler växter att plantera ut i trädgårdslandet, när den första skörden lämnar utrymme för nytt.

Minipluggbrätte-Nelson-stegförsteg-Garden-Annika-Christensen.jpg
Med ett minipluggbrätte slipper du störa plantornas rötter när du sätter ut dem i trädgårdslandet. Foto: Annika Christensen