Du agerar som:
Reconnect to nature

Nässelvatten – Så gör du

29 April 2022

Har du en massa nässlor och har tröttnat på att göra nässelsoppa av dem så kan du göra något gott för dina plantor i stället. Nässelvatten må lukta pyton men är guld värt och dina plantor kommer älska dig för det. 

Nässelvatten är enkelt att göra och älskas av dina plantor. Det enda som behövs för att göra nässelvatten är nässlor, vatten och en behållare med lock, till exempel en hink eller tunna, beroende på hur mycket nässelvatten som du vill göra.

Nelson_Garden_Nettlewater_image_2.jpg

Vad innehåller nässlorna som är bra för din odling?

Nässlor innehåller mycket kväve och andra viktiga vitaminer och mineraler som våra plantor behöver för att växa. Kväve är extra viktigt under plantornas tillväxtfas då det gynnar bladtillväxten. I lagom mängd är nässelvatten bra för alla dina plantor men för mycket kväve till blommande plantor kan förskjuta blomningen.

Hur syns det på plantorna att de lider av kvävebrist?

Plantor som lider av kvävebrist blir ljusare i färgen och tillväxten avtar. Det första tecknet på att dina plantor lider av kvävebrist är att de gamla bladen på plantan blir gula.

Så här gör du nässelvatten:

  1. Plocka nässlor och stoppa ner i din hink.
  2. Fyll på med vatten så det täcker nässlorna och sätt på lock.
  3. Nu börjar nedbrytningen av nässlorna och du kan gärna röra runt i din blandning med en pinne då och då. 
  4. Efter ungefär två veckor är det klart och då återstår bara de grova stjälkarna från nässlorna. Dessa kan du lägga på komposten.
  5. Nässelvattnet är nu väldigt koncentrerat och alldeles för starkt för dina plantor. Du behöver därför blanda ut en del av näringen med nio delar vatten. Detta är en lagom mängd näring till dina plantor. 

Om du placerar tunnan i solen kommer nedbrytningsförloppet att gå fortare.

Nässlorna kan plockas under hela säsongen. Även om de späda nässlorna på våren innehåller mer näringsämnen så är även de stora nässlorna bra. Det går därför bra att göra nytt nässelvatten hela odlingssäsongen.

Nelson_Garden_Nettlewater_image_1.jpg

När ska du vattna dina plantor med näringen?

Efter en regnskur passar det bra att vattna med ditt nässelvatten, då har nässelvattnet inte några som helst problem att rinna ner i jorden. Tänk på att vattna runt plantorna och inte på dem.