Du agerar som:

Guide: Odla med växtbelysning

14 december 2023

Växtbelysning är avgörande när det kommer till att odla växter inomhus under årets mörkare månader. Här är allt du behöver veta om dem och hur du kommer igång!

Ljus är en väsentlig ingrediens för en framgångsrik odling, speciellt när det kommer till att odla inomhus. Detta kan dock vara knepigt under årets mörkare månader. Växter som inte får tillräckligt med ljus blir långa, smala och gängliga.

Växtbelysning har en betydande inverkan på växternas tillväxt. Inte bara kommer dina växter att växa snabbare, utan de kommer också att bli friskare och starkare. Du kommer också att kunna börja odla tidigare på året och odla i större skala. För att sammanfatta; du behöver inte längre vara beroende av vädret för att odla.

När ska man använda växtbelysning?

Många av de växter vi odlar kommer från länder med varmare klimat och där solljuset är jämnare fördelat över året. Eftersom vi inte kan ge plantorna tillräckligt med solljus året runt, måste vi förodla dem långt i förväg för att se till att de kommer att förse oss med frukt innan hösten kommer. Chili, peppar, aubergine och kronärtskocka är några exempel på växter som bör förodlas under odlingslampor för bästa resultat. Det är också viktigt att komma ihåg att förodla de växter du väljer, i rätt tidsperiod. Se till att utomhustemperaturen har stigit tillräckligt när det är dags att plantera om dina växter utomhus. Om inte, kommer du att få stora växter som inte har någonstans att ta vägen, eftersom det fortfarande är för kallt för att plantera dem utomhus.

Växtbelysning är också bra att använda när de mörkare månaderna kommer, och du fortfarande har frukter som inte hunnit mogna. Ta med växterna inomhus och placera dem under växtlamporna för att hjälpa dem att mogna snabbare.

Förutom att förodla frön och hjälpa frukterna att mogna, gör odlingslampor att du kan skörda färska grönsaker året runt. De fungerar speciellt bra för örter och mikroblad, även kallat Micro Leaf.

Hur man väljer det perfekta växtljuset

Växtbelysningen bör försöka imitera verkligt dagsljus så mycket som möjligt, eftersom det är den mest effektiva ljuskällan. Dina odlingslampor ska hänga nära växterna, och ha ljuset riktat mot växterna, så att bladen kan absorbera så mycket ljus som möjligt. Dagens LED-lampor blir inte lika varma som glödlampor, vilket gör att du kan placera dem ännu närmare dina växter. Rekommenderat avstånd är mellan 10-15 cm. Valet av odlingsljus beror på var dina odlingar står placerade, och hur du kan installera lamporna i ditt hem. Du kan välja mellan lysrör eller mindre LED-lampor.

När du har valt den perfekta växtbelysningen för dina växter, är det viktigt att veta hur länge dina lampor måste vara tända. Ett bra tips att tänka på är att starka lampor behöver kortare tid på, medan svagare lampor naturligtvis behöver lysa under en längre tidsperiod. Det är dock inte nödvändigtvis sant att mycket ljus betyder stor tillväxt eftersom plantan behöver tid för att återhämta sig. Växter som övervintrar inomhus behöver cirka 8-10 timmars ljus varje dag, gärna ännu mer.

Frön och sticklingar å andra sidan kräver 12-16 timmars ljus. Fäst en timer på dina odlingslampor om du vill hålla koll på tiden och se till att dina plantor alltid får den mängd ljus de behöver för att växa. Om dina växter placeras i ett fönster och utsätts för dagsljus, kan du överväga att släcka dina odlingslampor ett tag, då du får hjälp av det naturliga ljuset.

Hur man mäter ljus

När du väljer dina odlingslampor kommer du att märka att det finns flera sätt att mäta ljus. Här är en lista över några av de värden du kan snubbla på:

Mikromol (μmol) per kvadratmeter och sekund anses vara det bästa sättet att mäta hur väl ett växtljus fungerar för växter. Den berättar hur mycket ljus en specifik del av växten utsätts för varje sekund. Mängden beror inte bara på lampans kapacitet, utan också på avståndet mellan anläggningen och lampan.

Lumen talar om den totala mängden synligt ljus i alla riktningar. Det är relaterat till Lux som anger mängden lumen per kvadratmeter. Dessa enheter är anpassade till det mänskliga ögats känslighet och mäter inte balansen och intensiteten hos det ljus som påverkar växten mest.

Kelvin (K) berättar om färgtemperaturen och är ett mått som är justerat för ljuset som vi ser med våra ögon. Högre värden indikerar en mer blå färg, medan lägre värden ger dig röda färger. I allmänhet är ett högre värde bättre lämpat för växtlampor.

Watt (W) har inget med ljuset att göra utan mäter lampans effekt. Ett högre W betyder i princip att lampan använder mer ström, vilket kan - men inte behöver - innebära att växtljuset lyser starkare.

I vårt sortiment hittar du både LED-lister och växtlampor med E27-sockel, vilket ger dig goda möjligheter att hitta rätt belysning för ditt hem och dina växter! Stort lycka till med odlingen!