Du agerar som:
Reconnect to nature

Förbered landet för sådd

06 July 2021

Äntligen dags att smutsa ner sig ordentligt

Fåglarna kvittrar oavbrutet, kvällssolen når trädtopparna och luften vibrerar av liv. Med handen kan du känna att solen har värmt jorden och ytan känns inte lika blöt som den gjorde för någon vecka sedan. Nu är det dags att förbereda jorden för årets odlingar. Allt hänger på den för att odlingsåret ska bli lyckat, inget växer i en dålig jord. Landen ska gödslas, mull ska tillsättas och jorden krattas slät och fin. Uttrycket "gröna fingrar" borde ändras – trädgårdsmänniskor har "bruna fingrar" av jorden, där allt har sin början och slut!

Gör så här: Förbered landet på sådd

Nelson_Garden_förbered_landet_för_sådd_image_3.jpg

1. Börja med att gödsla dina land eller lådor, ungefär två rejäla spadar hästgödsel per pallkrage. Är det svårt att få tag på gödsel i närheten av där du bor går det bra att köpa kogödsel på påse i trädgårdsbutikerna. Eftersom kogödsel inte innehåller så mycket mullämnen kan det vara bra att komplettera med torv om jorden är mycket lerig.

imagesamso.png

2. Därefter vänder du ner gödseln i jorden med en grep så att allt blandas ordentligt. Passa samtidigt på att rensa bort eventuellt ogräs som har blivit kvar sedan hösten.

imagepcoya.png

3. Kratta ut jorden jämt, märk ut sårader och gör sedan fåror där fröerna ska sås. Det rekommenderade djupet och avståndet mellan raderna står på fröpåsen för de växter du har tänkt odla.

imagefpiqe.png

4. Nu är det bara att så fröerna enligt anvisningen på påsen, vattna och vänta på att de första små späda bladen ska våga sig upp ur jorden.


TEXT/ODLARE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND