Du agerar som:
Reconnect to nature

Direktså på friland

06 July 2021

Sätt fart på sommaren

När vindarna slutar riva i kinden och fåglarna kvittrar som galningar börjar tankarna snurra. Är det dags nu – är jorden redo för mina fröer – är det dags att direktså på friland?

Svaret är inte helt enkelt. Våren lämnar inga garantier och man får prova sig fram och vara redo med fiberduken om det visar sig att optimismen (ännu en gång) segrade över förnuftet. Skulle det vara så att det som såtts dör är det bara att göra om proceduren. På vissa fröpåsar står det att du kan så fröna när "jorden reder sig". Det gör den när tjälen har gått ur backen och jorden har hunnit torka upp lite. Det ska helt enkelt gå att gräva i jorden utan att den klibbar fast på spaden.

Gör så här: Direktså på friland

imagew6gex.png

1. Börja med att förbereda jorden genom att rensa bort stenar och ogräs. Det är också bra att gödsla jorden och vattna så att jorden är fuktig. Det är nu som vi ger våra fröer de allra bästa förutsättningar för att gro och kunna växa sig starka.

Nelson_Garden_Direktså_på_frilands_image_4.jpg

2. Märk ut såraderna med hjälp av snören och dra sedan fåror som är anpassade efter de fröer som ska sås. Hur djupa fårorna ska vara och hur långt avståndet ska vara mellan dem kan du läsa på fröpåsen.

image9x675.png

3. Så fröerna och var noga med att de inte hamnar för tätt eftersom det då blir svårt att gallra.

imageogj63.png

4. Täck över fröerna med jord och vattna försiktigt med vattenkannans stril.

Nelson_Garden_direktså_på_friland_7.jpg

5. Nu är det bara att vänta på att fröerna ska titta upp ur jorden! Passa med vatten om det blir torrt och gör en första gallring när det första riktiga bladparet tittar fram. Det första ”riktiga” bladparet är de karaktärsblad som kommer efter växtens första bladpar, hjärtbladen.


TEXT/ODLARE: ANNA FORSLUND / FOTO: ANNA FORSLUND