Du agerar som:

Varför växtbelysning?

17 november 2021

Vi talar ofta och gärna om växtbelysning, hur bra det är för odling inomhus – i synnerhet under den mörka årstiden. Här visar vi varför vi lovordar det extra ljuset som gör dina plantor starka, friska och glada!

På Nelson Garden har vi en fantastisk matsal med stort ljusinsläpp. Fönsterrutorna går från golv till tak och bildar en glasvägg mot söder. Här har vi goda förutsättningar för att odla våra egna grönsaker till lunchen. Som komplement till det naturliga ljuset har vi dessutom alltid växtbelysning. För att visa hur stor skillnad växtbelysningen gör, gjorde vi ett test!

nelson_garden_Why_should_I_use_grow_lights___blog_post_image_2.jpeg

Så gick testet gick till

Den 20 augusti sådde vi pak choi och sallat i 4 minidrivhus med 6 odlingspluggar i varje. Två av minidrivhusen fick stå ett par decimeter under en LED-lampa för odling som var tänd 16 h/dygn. De andra två minidrivhusen fick stå på bordet bredvid, bara någon meter från glasväggen.

I slutet av augusti var dagarna betydligt kortare än i juni, men med det soliga och fina vädret upplevdes det ändå som en plats med gott om ljus. 16 dagar senare – den 5 september – kunde vi dock se betydelsen av växtbelysning.

nelson_garden_Why_should_I_use_grow_lights___blog_post_image_3.jpeg

På 16 dagar hade fröerna som stått utan växtbelysning grott och bildat små, taniga plantor där de första karaktärsbladen just visat sig.

Under dessa 16 dagar hade fröerna som stått med växtbelysning grott och vuxit upp till små, kompakta miniplantor med pak choi respektive sallat.

Vi kunde också se en betydande skillnad i plantornas rotsystem. De större plantornas rötter hade börjat ta sig utanför pluggen och såg starka och friska ut, medan de mindre plantornas rötter fortfarande höll sig inom pluggen.

nelson_garden_Why_should_I_use_grow_lights___blog_post_image_4.jpeg

Slutsats – så viktig är växtbelysning

Det går utmärkt att så och odla inomhus större delen av året, oavsett om du odlar med eller utan extra belysning. Växtbelysningen kommer dock alltid att göra stor skillnad, inte bara för hur snabbt det växer utan också för hur bra dina plantor mår. Välmående plantor är starka plantor!

nelson_garden_Why_should_I_use_grow_lights___blog_post_image_6.jpeg