Du agerar som:

5 tips om växtbelysning och inomhusodling

14 december 2023

Med hjälp av växtbelysning kan du odla ätbara växter, även under vintern. Här har vi samlat några vanliga frågor kring växtbelysning, och vad som är viktigt att tänka på när du odlar inomhus och använder växtbelysning.

1. Behöver du växtbelysning för att odla inomhus på vintern?

Nej, du behöver inte alltid växtbelysning för att odla inomhus på vintern – men du kommer att se skillnad på resultaten. Hur viktig växtbelysning är beror dels på vad du vill odla, och dels på hur många timmar solen är uppe där du bor. Det beror också på hur mycket dagsljus som kommer in i ditt hem. Från oktober till mars är det inte tillräckligt med dagsljus i Sverige.

2. När behövs egentligen växtbelysning?

Vissa örter och bladgrönsaker behöver extra ljus från växtbelysning, för att växa och frodas när dagarna blir kortare. Många sorter kan överleva med dagsljus på vintern, men de ger större och bättre skördar om de stöttas upp av växtbelysning under de mörkaste månaderna. Växter som inte får tillräckligt med ljus blir höga, smala och gängliga. Med extra ljus växer växter kraftigare och blir mer produktiva. Mer att skörda med andra ord!

En annan fördel med växtbelysning är att du kan flytta din inomhusträdgård om du behöver. Det finns enkla stativ att hänga dina växtlampor på, så du kan också enkelt byta odlingsplats. Bäst resultat uppnås dock oftast om du lämnar din växt med extra belysning i ett ljust fönster. Då hjälper både dagsljuset och växtbelysningen till att ge dina växter det ljus de behöver för att växa och ge en bra skörd. Det är en bra idé att hänga växtlamporna nära dina växter för att ge dem tillräckligt med ljus.

Det är också bra att veta att många bladgrönsaker bara behöver värme precis när fröna ska gro. När de väl har kommit upp, växer de bättre om du placerar dem svalt. Det är alltså inte värme de behöver under växtfasen, utan hellre mycket ljus och gärna kallare temperaturer. Växtbelysning gör det möjligt att odla bladgrönt i en sval källare, där växtbelysningen och den svala luften får din gröda att frodas.

Om det är lite dagsljus där du odlar behöver växtbelysningen vara på i ca 16-18 timmar om dagen. Annars kan 14-16 timmars växtbelysning vara tillräckligt.

Namnlös1.jpg

3. Jag vill odla ätbart – vad fungerar bäst inomhus på vintern?

Vill du ha något lättodlat som växer snabbt kan du exempelvis odla olika typer av groddar på vintern. Det finns flera spännande och smakrika varianter, som rädisor- och fänkålsgroddar. Groddar behöver inget extra ljus alls för att växa.

Om du vill odla annat ätbart inomhus, brukar mikroblad av örter och bladgrönt som skördas senare fungera bäst. Mikroblad (eller Micro Leaf) är särskilt lätta att lyckas med och kräver inte alltid växtbelysning för att växa inomhus.

Örter, sallad och kål behöver oftast extra belysning för att växa bra inomhus vintertid. Om du vill odla något sådant är det därför en bra idé att köpa bra växtbelysning. Växtbelysning i form av lysrörsarmaturer med reflektorer eller växtbelysning med LED-ljus är båda alternativ som fungerar bra för de flesta typer av inomhusodling. Föredrar du något mindre är en växtlampa också ett bra alternativ.

När du väl har fått ditt plantljus kan du även använda det som övervintringsljus för medelhavsväxter eller som extra belysning om du till exempel vill börja odla chili i december eller januari. Du kommer också att dra nytta av ditt plantljus om du vill föröka andra frön tidigt på våren när dagarna fortfarande är ganska korta.

Namnlös2.jpg

4. Om jag vill odla bladgrönt inomhus, vad är bäst att odla?

Mikroblad eller Micro Leaf är små skott och gröna blad som är väldigt användbara och samtidigt väldigt lätta att lyckas med när man vill odla inomhus – när som helst på året. Lättodlade mikroblad inkluderar ärtskott och solrosskott. Om du vill ha lite mer pigg smak och pepprighet, satsa på lättodlade mikroblad av senap eller bladrädisa, "sangria". De kryddiga mikrobladen är särskilt goda i en sallad med avokado. Det finns även flera andra spännande varianter att prova.

Ofta växer mikroblad väldigt snabbt och bra i ett ljust fönster. På bara två till fyra veckor har du fräscha skott och gröna små blad, som ger läckra och välkomnande vitamininjektioner på middagsbordet. Med lite extra belysning på vintern kan du få mikrobladen att växa ännu bättre och ge fler skördar, än när du odlar dem utan belysning.

Förutom mikrogrönt kan du även odla andra bladgrönsaker inomhus. Bra exempel är rucola, sallad och asiatisk kål. Prova kålsorter som Pak choi, mizuna eller varför inte en blandning av flera asiatiska kålsorter. Alla dessa sorter behöver extra växtbelysning för att trivas inomhus. Spenat kan också odlas inomhus med växtbelysning, men spenat som gillar när det är svalt kan vara lite svårare att odla framgångsrikt.

5. Vilka örter kan jag odla inomhus på vintern?

Att så frön och se kryddorna växa fram under vintern är härligt. Många av de vanliga och populära kryddor vi använder i matlagningen kan odlas inomhus om de får i sig tillräckligt med ljus och näring.

Här är en lista över kryddor du kan prova att odla inomhus, helst med växtbelysning:

Basilika - Basilika gillar mycket ljus och, till skillnad från bladgrönt, behöver den också mycket värme, även under fasen när den gror.

Citronmeliss - En lättodlad ört som gillar ett ljust fönster och inte för blött.

Dill - Dill tar lite tid att gro (både utomhus och inomhus) men klarar sig inomhus så länge jorden hålls fuktig.

Mynta – Mynta är en riktig överlevare och breder ut sig i krukan.

Oregano – Oregano är väldigt beroende av mycket ljus.

Persilja - Persilja kan sås inomhus i krukor och gillar en ljus, och solig plats.