Du agerar som:
Reconnect to nature

Torka kryddor

12 July 2022

Torka kryddor och njut av dem även under vintern! Att odla, skörda och torra dina egna kryddor är enkelt. Varför inte skapa din egen favoritblandning av egenodlade kryddor? Det blir en fin gå-bort-present.

Att kunna njuta av egenodlade kryddor en lyx i vardagen. Genom att torka en del av kryddorna du odlar får du tillgång till egna kryddor hela året.

Vilka kryddor kan jag torka?

De kryddor som bevarar smaken bäst när de torkas är bland annat oregano, timjan, salvia, mynta, rosmarin, dragon och citronmeliss. En del kryddor som dill, persilja och basilika tappar en del smak när du torkar dem – dessa kryddor är bättre att frysa men går givetvis att torka också. En del av smaken blir definitivt kvar och kanske vill du ha med de här kryddorna i dina egna blandningar av torkade kryddor.

Kryddor kan du skörda i flera omgångar eftersom nya blad hela tiden växer fram. Det går utmärkt att torka en del av sommarens kryddor redan i juli eftersom du ändå kommer att ha nog med färska kryddor att skörda efter hand under sommaren och hösten.

Kryddor

Så här torkar du kryddor

Bästa tiden att skörda och torka dina kryddor är när de har vuxit så pass mycket att de blivit rejäla plantor, då kan kan du skörda rejält och fortfarande låta en del av plantan vara kvar och fortsätta växa. Det är bra att börja skörda redan innan din krydda har börjat blomma. När den väl blommar lägger den mer energi på sina blommor än på att producera mer blad. Smaken kan också bli något sämre.

Klipp av stjälkarna på förmiddagen när daggen torkat upp och sprid ut dem på exempelvis en dagstidning där de får ligga och torka. Du kan också hänga dem upp och ner i små buketter. Se till att du inte packar dem för tätt – då får kryddorna svårt att torka.

Platsen du torkar dina kryddor på bör vara varm och torr, men inte i direkt sol. Solljuset gör att kryddorna tappar både smak och doft.

Det kan ta allt ifrån några dagar till några veckor för kryddorna att torka helt. När de är torra kan du repa av bladen från skaften, men vänta gärna med att smula sönder bladen tills dess du ska använda dem i matlagningen.

nelson_garden_dried_herbs_as_gifts_1.jpeg

Förvara torkade kryddor

Förvara dina torkade kryddorna mörkt, antingen i ett skåp eller i mörka burkar. På så vis bevarar du smaken i kryddorna. Ett tips är också att göra olika blandningar av dina torkade kryddor. Prova dig fram och sätt ihop din egen favoritblandning – enkelt och dessutom roligt att ge bort som present.