Du agerar som:

Toppa dahlior och ta sticklingar

15 februari 2022

Ska dahlior toppas eller inte? Det är upp till dig! Vi förklarar vad som händer när du toppar en dahlia och ger dig tips på hur du går till väga.

Vissa toppar, andra inte. Egentligen är det upp till dig att prova dig fram vad du tycker passar bäst! Om du väljer att toppa, vill vi ge dig några goda råd på vägen.

Varför toppa dahlia?

Om du toppar dahliaplantan när den är ca 15 cm hög kommer den att förgrenar sig och få fler blommande stjälkar. Plantan blir tätare och stadigare, däremot brukar fler blommor innebära något mindre blommor. Du kan toppa din planta flera gånger med någon eller några veckors mellanrum.

Om du förodlar dina dahliaknölar inomhus är det lätt att de hinner få ganska långa stjälkar innan det är dags för utplantering. Har de stått lite för varmt och mörkt kan de dessutom vara lite gängliga. I ett sådant läge är det en god idé att toppa dina plantor. Dels sparar du utrymme inomhus, dels ger du dem möjlighet att växa sig stadigare.

Nelson_Garden_How to take dahlia cuttings_image_3.jpg
Om du toppar din dahlia kan du få en något senare blomning, men också en buskigare planta. Foto: Lovisa Back

Spara sticklingarna

Om du väljer att toppa dina dahlior, eller för all del råkar ha av en bit av misstag, behöver du inte slänga stjälken. Istället kan du använda den som en stickling. Klipp av sticklingen precis under ett bladfäste och plocka bort bladen precis ovanför. Sätt ner stjälken i jord eller i en vas mad vatten – den lilla stjälken kommer snart att utveckla egna rötter och du har fler plantor!

Nelson_Garden_How to take dahlia cuttings_image_2.jpg
Dahlian ’Café au Lait’ blommar med stora blommor. Ju färre blommor, desto större. Foto: Markus Danielsson

Blommar den senare?

När du toppar dahlian tar du av en bit av plantan som är på väg att växa till sig, sätta knopp och så småningom blomma. Givetvis innebär det att du skruvar på tiden det är kvar till blomning. Så länge du toppar plantan när den fortfarande är liten brukar det vara en försumbar skillnad i tid. Om det dessutom innebär att du får en buskigare planta med fler blommor, kan det vara väl värt att vänta någon vecka extra.