Du agerar som:

Örtig morotspasta

20 juni 2022

Vissa dagar vill man att maten ska vara enkel och gå snabbt, då är detta recept på örtig morotspasta perfekt. Passar att servera både till lunch och middag och vill du göra den extra festlig kan du servera den med en bit grillad haloumi eller kyckling. Kanske odlar du till och med många av ingredienserna i din egen odling?

Den här rätten blir superkrämig och är både örtigt mustig och samtidigt lite friskt syrlig från tomaterna. Lagar du rätten under tomatsäsongen kan du gärna använda färska tomater men vintertid går de lika bra att i stället använda krossade tomater på tetra eller kanske infrysta av ditt sommaröverskott.

Nelson_Garden_Herby carrot pasta_image_1.jpg

Du behöver:

4 portioner

1 stor gul lök

700 g morot

750 g färska tomater (kan ersättas med 500 g krossade tomater)

½ dl tomatpuré

2 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

½-1 tsk torkad rosmarin

2 vitlöksklyftor

3½ dl havregrädde

½ dl olivolja att steka i

salt och svartpeppar

Gör så här:

Skala och strimla löken fint. Skala eller skrubba morötterna och riv dem på grova sidan av rivjärnet. Skär tomaterna i grova bitar.

Fräs löken och örterna i olja tills löken mjuknar, tillsätt morötterna, salta och fräs tills morotsrivet mjuknat. Klicka i tomatpurén och fräs ett par minuter. Tillsätt tomaterna och låt fräsa tills de vätskat av sig. Häll i havregrädde och riv i vitlök. Låt puttra ca fem minuter, smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt pasta.