Du agerar som:

Kimchi - inlagd och syrad salladskål

15 juni 2022

Kimchi är en traditionell koreansk fermenterad rätt som oftast görs på salladskål, men det kan vara alla sorters mjölksyrade grönsaker.

Du behöver:

4 personer

1 ½ medelstor salladskål
2 dl grovkornigt salt utan jod
Vatten
morötter
2 dl finhackad purjolök
½ dl kochugar (Koreanskt chilipulver som inte är så starkt men har mycket arom, dubbla mängden om du vill ha kimchi med extra sting. Alternativt 5 msk chilipulver.)
3 msk pressad vitlök
2 msk riven ingefära
1 msk fisksås (kan uteslutas)
2 msk salt
1 msk socker

Gör så här:

Skölj salladskålen och dela den i lagom stora bitar (ca 2–5 centimeter).  Varva kålen i en stor skål med 2 dl grovt salt och häll på vatten så det täcker kålen. Lägg en tallrik över kålen och ställ tyngd på toppen så att salladen ligger under vätskan. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Häll av vattnet och skölj kålen i rent vatten. Salladskålen skall vara salt, så smaka gärna av.

Skiva morötter fint (gärna med mandolin) och hacka purjolök fint. Blanda morötter och purjolök med salladskålen.

Nelson_Garden_How to make Kimchi_Image3.jpg

Ta en ny skål och vispa ihop en marinad av kochugar (eller chilipulver), pressad vitlök, riven ingefära, fisksås, salt och socker. Häll över och massera in dressingen i salladskålsblandningen. Lägg över salladen i en burk med tätslutande lock. Låt stå i rumstemperatur 3–5 dagar på ett fat. Håll locket stängt hela tiden. Ställ sedan burken i kylen någon vecka så att smaken får utvecklas lite till innan du äter den. Ju längre kimchin står ju mera smak blir det på den.

Gott som tillbehör till de flesta maträtter eller på en smörgås tillsammans med ärtskott. Oöppnad burk håller minst ett år, så länge rena burkar och redskap har använts vid tillagningen.

Nelson_Garden_How to make Kimchi_Image1.jpg

Recept och foto: Annika Christensen