Du agerar som:

Dekorera med en vacker julkrans inför jul

28 november 2022

Ett sätt att hitta julstämningen är att binda en egen julkrans. Och allt du behöver finns ute i naturen! Gå en tur i skogen och hitta allt du behöver för att skapa en vacker julkrans som kan glädja både dig och dina gäster.

Du kan hitta mossa, olika slags kottar, kvistar, granris och tallkvistar. Vill du ha lite rött i kransen kan du köpa små äpplen i matbutiken och dekoräpplen/paradisäpplen i blomsterhandeln. Du kan också lägga till annat pynt efter tycke och smak. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Nelson_Garden_Bind_en_julkrans_Image_1.jpg

Innan du börjar ska du förbereda ett rymligt bord. Håll gärna till utomhus eftersom en del naturmaterial lär hamna på marken. Lägg fram all utrustning du behöver för att skapa din krans.

Tips! Handskar, sekatör, bindtråd (tunn och tjock) och jutesnöre eller juteband för upphängning är bra hjälpmedel när du ska göra en julkrans.

Du kan binda kransar på en stålring, björkkvistkrans eller halmkrans. En stadig halmkrans är en bra bas för en krans eftersom det är lätt att fästa dekoren i själva kransen.

Gör så här:

  1. Klipp till granris och tallkvistar och gör små buketter som du fäster på kransen.Nelson_Garden_Bind_en_julkrans_Image_4.jpg
  2. Surra tunn bindtråden runt den första buketten och fäst den ordentligt med en knut på baksidan av kransen.Nelson_Garden_Bind_en_julkrans_Image_2.jpg
  3. Gör fler buketter och fäst dem genom att surra bindtråden runt buketten och halmkransen. Fortsätt så tills hela kransen är täckt med granris och tallkvistar.
  4. Avsluta med en knut på baksidan av halmkransen för att hindra att bindtråden rullas upp igen. Det gör du genom att fästa bindtråden mellan trådar på baksidan och sedan tvinna tråden.

När du har täckt hela kransen jämnt och fylligt kan du börja dekorera den.

Så här kan du dekorera:

  1. Först sätter du dit kottarna en åt gången. Surra bindtråden runt kotten och dra åt så den hålls på plats.
  2. Sen fäster du äpplena. För det behöver du en tjockare och starkare bindtråd. Stick bindtråden genom äpplet och fäst den med en knut på baksidan av halmkransen. Välj äpplen som inte är för stora och tunga.Nelson_Garden_Bind_en_julkrans_Image_5.jpg
  3. Använd den tjocka bindtråden även till små paradisäpplen. Stick bara tråden genom äpplet och gör en böj på vardera sida av äpplet som du kan sticka ned i halmkransen.

Tips! Du kan även göra äppelgirlanger genom att trä äpplen på en tjock bindtråd.

Om du gör en äppelgirlang kan det vara fint att lägga den ovanpå kransen i efterhand. Anpassa lite så äpplena ligger där du vill ha dem. Fäst girlangen i kransen med hjälp av bindtråd. Du kan även göra din girlang av kottar eller annat material som du tycker passar.

Nelson_Garden_Bind_en_julkrans_Image_3.jpg

När du bygger en krans med olika naturmaterial ska du ta dig tid att studera den emellanåt. Häng gärna upp kransen och ta ett steg tillbaka så du ser vilka material du kan lägga till eller ta bort. På så sätt får du bättre överblick och får en mer strukturerad och harmonisk krans.

En krans med granris och tallkvistar passar bäst utomhus. Där håller den sig fin och du kan njuta av den länge. Om hungriga småfåglar äter upp dina äpplen kan du bara byta ut dem efterhand. En dekorativ krans vid grinden, ytterdörren eller på väggen vid entrén ser trevligt ut till jul.

Nelson_Garden_Bind_en_julkrans_Image_6.jpg

Halmkransar kan hängas upp direkt på en spik. Du kan även göra en upphängning av jutesnöre eller juteband. Juteband blir även fint som dekoration på kransen och passar bra till naturmaterial.

Det är en speciell känsla att kunna skänka julglädje till nära och kära med en hemmagjord julkrans. Dessutom får du en mysig pysselstund inför julen. Och vem vet, kanske får du även inspiration till att skapa fler kransar under året. Lycka till!