Du agerar som:

Bind en midsommarkrans – enkla tips för ett lyckat resultat

05 juni 2023

Fira midsommar med en blomsterkrans! Här har vi samlat tips som hjälper dig binda sommarens finaste midsommarkrans.

Midsommarafton – eller vilken annan sommardag som helst, för den delen – blir helt enkelt lite festligare med en dekorativ krans runt huvud eller middagsbord. Men några få knep är det enkelt att binda din egen.

Bra att ha

  • Bindtråd till stommen, eventuellt en lite tjockare och en lite tunnare myrtetråd
  • Bladgrönt, exempelvis vintergröna, daggkåpa eller syrén
  • Blommor i säsong, exempelvis blåklint, tagetes och prästkrage
  • Liten sax

Ståltråd som snurrats till en ögla in änden av en krans.
Gör en ögla i ena änden av stommen så blir det enkelt att justera storleken på din midsommarkrans. Klä den sedan med massor av grönt!

Stomme till din midsommarkrans

Blommor med långa, mjuka stjälkar, går utmärkt att binda kransar med. Vill du använda dig av blommor med kortare stjälkar, blad och andra växtmaterial, är det en god idé att använda en bindtråd som bas.

Välj en lite tjockare tråd och vik den dubbelt. Använder du en tunnare tråd, kan du vika den flera gånger för att få lite stadga. Snurra ihop trådarna så att de hålls samman, men fortfarande går att separera. Det hjälper dig att fästa växter mellan trådarna.

Öglan som bildas i ena änden använder du för att sätta ihop kransen. Börja sedan vid öglan och klä stommen med växter. Dra nytta av mellanrummen mellan de ihopsurrade bindtrådarna för att fästa växterna. En tunnare spol-/bindtråd är diskret och ger håller allt det gröna på plats.

En rulle myrtetråd vid en bricka med blommor.
Bindtråd – en tjock för stommen och en tunn för att fästa växterna – kan underlätta vid kransbindning.

Låt basen gå i grönt

För att få volym i din krans är det en god idé att använda sig av gröna blad från buskar, träd och perenner. De ger dig en grön stomme som du kan dekorera med blommor i säsong.

Vintergröna växer i många trädgårdar och utgör en elegant, mörkgrön bas. Daggkåpa – som passande nog kan blomma just kring midsommar – bjuder på fräscha, gröna toner och fyller ut väl.

Blandade blommor på ett rostigt fat.
Blanda gärna vildvuxet och odlat – ta en runda i din egen odling och i grönområden runt ikring.

Välj blommor i säsong

Beroende på var du bor och hur mycket blommor du själv odlar, kan det finnas mycket eller lite blomster att använda sig av. Klassiska blommor i en midsommarkrans är blåklintoch prästkrage. Dessa växer ofta i trädgårdar, men även kring åkrar och vägkanter. Många gillar även att blanda in en röd blomma såsom studentnejlika och låta den sväva i ett vitt hav av brudslöja. Det är dock bara fantasin som sätter gränser. Allt som blommar i slutet av juni är värd att ta plats i en midsommarkrans.

Har du förodlat sommarblommor kanske du också har aster, zinnia och tagetes att dekorera med. Dessa finns i många färger och håller sig fina länge i krans. Förkultiverade ringblommor – eller sådana som frösådde sig förra hösten – kan också blomma i juni. Den starkt orangefärgade ringblomman ’Pacific Beauty’ger din krans ett exotiskt utseende medan ’Ivory Princess’ och ’Bronzed Beauty’ ger ett mer lågmält intryck.

Vill du ha en midsommarkrans som syns är det läge att plocka de större blommorna. Solrosoren ’Ice Cream’blommar med ca 7 cm stora, krämvita blommor. Små för att vara en solros, desto större i en krans.

Halvfärdig krans med zinnia och tagetes.

Lösning för blommor med korta stjälkar

Vissa blommor, till exempel tagetes, har relativt korta och kraftiga stjälkar. För att fästa dessa i din kransstomme, kan du ta en lite tunnare bindtråd och trä genom underdelen av blomman. Använd sedan tråden för att fästa blomman i kransen. Du kan också förlänga en befintlig stjälk genom att surra en tunnare bindtråd runt stjälken, och låta tråden fortsätta där stjälken tar slut.

Färdig krans i grönt och rött med bland annat vintergröna, tagetes och zinnia.Satsa på blommor som håller sig fina en längre tid utan vatten. Zinnior är säkra kort, men du behöver fördolda dem om de ska blomma till midsommar.

Blommor som passar mindre bra i midsommarkransen

En del blommor passar mindre bra till midsommarkransen. Hit hör till exempel petunia och blomman för dagen, de slokar bara en liten stund efter att de har plockats.

En midsommarkrans som doftar och smakar

Det går utmärkt att göra en doftande krans. Genom att binda små buketter av exempelvis persilja, basilika, mynta eller lavendel kan du få en krans som doftar. Blir doften för intensiv för att bära på huvudet kan du alltid låta den vara en del av bordsdukningen. Varför inte låta gästerna plocka blad från kransen för att smaksätta middagen?

Färdig krans i ljusgrönt och rosa med bland annat stjärnflocka, daggkåpa och liljor.

Håll kransen fin länge

Ett midsommarfirande kan sträcka sig från tidig morgon till sen kväll. Av naturliga skäl är det få blommor som håller sig fina utan vatten så länge. För att få kransen att hålla längre kan du spraya den med lite vatten under dagen. En solig, varm midsommardag gör att din krans vissnar snabbare.

Om du vill göra din krans redan dagen innan, är det viktigt att den hålls fuktig så att blommorna inte börjar sloka. Duscha kransen försiktigt med vatten och lägg den i en plastpåse som du förvarar svalt över natten – kylskåpet fungerar för det mesta, men kan vara i kallaste laget för vissa blommor.

Vill du inte ha kransen på huvudet är den lika fin som bordsdekoration eller att hänga på dörren. På bordet kan du dessutom lägga den på en tallrik med lite vatten, vilket får kransen att hålla längre.