Pumpa är enkelt att odla och plantorna växer sig snabbt stora. Pumporna går utmärkt att spara till vinterns middagar, allt medan den pryder bokhyllorna i hemmet!
Pumpa och vintersquash är fruktsättande växter som kräver mycket vatten, värme och näring, men som i övrigt ger lättodlade och problemfria plantor. Vissa växer buskliknande, andra växer med långa rankor, gemensamt är att de behöver ganska stort utrymme för att trivas.
De olika matpumporna har olika konsistens och smak på fruktköttet och det är värt att prova dig fram för att hitta din favorit. Det fantastiska med pumpa är att de – om de skördas helt mogna – kan förvaras i rumstemperatur under flera månader i väntan på att tillagas!
Nakenfröpumpornas fröer saknar skal men gror precis lika bra. Foto: Lovisa Back
Bäst är att förså inomhus i april eller i början på maj. Det går också att så direkt utomhus så fort jorden har värmts upp till 15 grader. Du behöver dock så redan i maj eller senast i början av juni för att pumporna ska hinna mogna, vilket gör att direktsådd passar bäst i södra Sverige. För de riktigt stora pumporna rekommenderas försådd, oavsett var i landet du bor.
Pumpa växer snabbt. Sår du för tidigt riskerar plantan att bli för stor. Dels blir det trångt inomhus, dels blir den känsligare att plantera ut. 3–4 veckor innan utplantering är en bra riktlinje.
Gör gärna ett litet minidrivhus till dina plantor. På bilden ser vi en squashplanta (som vill ut!), men metoden passar utmärkt även för pumpor. Foto: Lovisa Back
Tips! Gör ett eget minidrivhus genom att använda en avklippt läskflaska eller en glaskupol.
Plantera ut din pumpor när risken för frost är över och jorden har värmts upp. Foto: Annika Christensen
Pumpafröer är ganska stora och passar bäst att så i ett litet större pluggbrätte eller i en liten kruka. Täck fröerna med ett tunt lager såjord och ställ gärna sådden lita varmare än rumstemperatur (t.ex. på ett golv med golvvärme), så gror de snabbare. Så fort fröerna har grott är det bättre att ställa plantorna lite svalare och så ljust som möjligt.
Innan plantorna planteras ut behöver de vänja sig vid utelivet. Du kan börja utflyttningen när risken för frost är över.
Pumpaplantorna växer sig snart stora. Vill du odla i kruka, bör du välja en stor sådan. Var beredd att vattna ofta. Foto: Lovisa Back
Det går utmärkt att odla pumpa i kruka! Pumpa kräver mycket vatten och näring, så du behöver vattna ofta. Tänkt också på att vissa sorter blir större plantor än andra.
Pumpor trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord. De behöver mycket vatten och näring. Att odla pumpa på komposten är ett välbeprövat knep för riktigt fina pumor.
Det är viktigt att ge dina pumpor ordentlig med näring under hela växtsäsongen. Foto: Annika Christensen
Grundgödsla rejält genom att fylla växtplatsen med exempelvis kompost eller kogödsel. Fortsätt därefter att ge näring regelbundet, exempelvis genom att täcka med gräsklipp och vattna med flytande näring under hela sommaren.
Nakenfröpumpa ’Eso’ får medelstora pumpor. När de väl vuxit sig fullstora, dröjer det ytterligare en tid innan de är fullt mogna. Foto: Annika Christensen
De mindre sorterna kan, under en varm sommar och du sådde tidigt, börja skördas redan i juli. Det kan vara en bra idé att låta varje planta ha max 3 frukter på sig, eftersom det påskyndar mognaden. Odlar du en sort du vill lagra är det bäst att skörda frukten så sent som möjligt.
De flesta pumpor och vintersquash går att lagra i fler månader – ibland upp till ett år! Viktigast är att låta dem sitta kvar på plantan så länge som möjligt, hålla dem skadefria och gärna täcka jorden med exempelvis halm, som håller pumpan undan den fuktiga jorden.
När du väl har skördat kan de lagras i rumstemperatur. Se över dina pumor då och då. Tillaga dem så fort du ser att de börjar mjukna kring stjälkens fäste eller någon annanstans på skalet. Ibland börjar fröerna gro inuti pumpan. Detta är inget farligt – så länge fruktköttet är fritt från mögel, går det fint att äta.
Prydnadspumpor odlas främst för sitt utseendes skull och varje planta ger en sorts pumpor. Ha göra flera plantor, så får du pumpor som ser olika ut. Foto: Lovisa Back
Prydnadspumpor är inte giftiga men odlas främst för sitt vackra eller roliga utseende. Vissa är goda, andra är mindre aptitliga.
Smaksättningen på din inlagda gurka går att variera. Foto: Annika Christensen
Pumpa är godast tillagad. Ugnsbakad pumpa eller pumpasoppa är ljuvligt gott och tar fram den söta smaken. Pumpa passar särskilt bra till värmande kryddor som kanel, kardemumma eller anis.
Pumpor har olika smak, storlek och utseende.