Blomsterkrasse är en fröjd att odla! Starkväxande och rikblommande utan att kräva särskilt mycket, vad mer kan en odlarvän önska?
Med sina starka färger bjuder blomsterkrassen på solsken även under en mulen och småkylig sommar! Den är en klassiker i såväl rabatter som krukor är både rikblommande och starkväxande.
Blomsterkrasse trivs utmärkt tillsammans med andra lättodlade favoriter, här med ringblomma. Foto: Lovisa Back
Blomsterkrasse går att direktså i slutet av maj eller början på juni. Vill du satsa på extra tidig blomning, kan du så fröerna inomhus tidigare. Eftersom krasse växer ganska fort och snart kan bli riktigt stor behöver du inte starta för tidigt. 2–3 veckor innan utplantering brukar vara lagom.
Lägg fröerna i blöt en dag före sådd, för att de lättare ska gro. Fröerna är ganska stora och bör sås ca 2 cm djupt.
I framkant av rabatten breder slingerkrassen ’Crazy Jewel’ ut sig över gången. Välj själv om du binder upp rankorna eller inte. Foto: Annika Christensen
Precis som många andra växter vill blomsterkrasse ha lucker och lagom fuktig jord. Det är dock en tuffing som brukar nöja sig med de flesta jordar.
Krasse växer bäst i sol till halvskugga. De växer på även i skugga, men blommar inte lika mycket.
Precis som många andra sommarblommor är det en god idé att plocka bort överblommande blommor. När plantan börjar sätta frö, avtar blomningen.
Krasse behöver generellt inte särskilt mycket näring. Alltför mycket av det goda kan tvärt om leda till att blomningen uteblir och att det mest blir en massa blad. Givetvis vackert det också, men synd för den som hoppats på blomsterprakt.
Generellt behöver du inte toppa – det vill säga klippa av – blomsterkrasse.
Blomsterkrasse odlas som ettåring och plantan dör frampå höstkanten. Det händer dock att den självsår sig om du låter den gå i frö. De självsådda plantorna är lätta att känna igen tack vare de runda, diskformade bladen.
Både blad och blommor går att äta – de passar fint att dekorera sommarens sallader med. Blomsterkrassen blommar rikligt och bjuder in till blomsterpyssel! Foto: Annika Christensen
Blomsterkrasse går att äta, varför den är vanlig att odla bland grönsakerna i köksträdgården. Både blad och blommor har en pepprig smak och fröerna kan läggas in likt kapris.
Blomsterkrasse brukar delas in i buskkrasse och slingerkrasse. Båda har trumpetformade blommor men plantorna skiljer sig i växtsätt – buskkrassen blir en liten buske, slingerkrassen får långa rankor.
En annan sort, som är en annan art men i samma släkte som blomsterkrassen, är fjärilskrassen. Den slingrar sig högt och odlas som ettåring här uppe i norr. Namnet har den fått för sina flikiga blommor. Den har också fantastiskt fina, femflikiga blad.
Crazy Jewel är en blandning med den gula ’Primrose Jewel’ och röda ’Mahogony Jewel’. Vill du ha enbart gula blommor kan du välja ’Golden Globe’ eller ’Peach Melba’. Vill du odla de röda finns sorterna ’Scarlet Gleam’ och ’Whirlybird Mahogny’.
Vill du ha någonting mer diskret är ’Black Velvet’ ett bra val. Som namnet antyder är blommorna mörkt sammetsröda. Även ’Salmon Baby’ skiljer sig från de gula och röda geni, som dubbla, laxrosa blommor.
’Yellow Troika’ är mycket av allt! De gula blommorna har röd mitt och det gröna bladverket är vackert vitspräckligt. ’Milkmaid’ är mer diskret med ljuvligt cremegula blommor med gyllene mitt.
Frö till slingerkrasse finns även i flera härliga mixpåsar. ’Out of Africa’ blommar i gula, orange och röda nyanser och är särskilt praktfull med sitt grönvita bladverk. Glorious Gleam har fyllda blommor i starka färger och ett helgrönt bladverk.