Vattna

Till koltrastens kvällsmelodi...

I den totala stillheten går jag runt i min köksträdgård och vattnar. Solen börjar närma sig trädtopparna och koltrasten sjunger sin kvällsvisa. För mig är vattning av köksträdgården så mycket mer än att ge växterna vatten. Jag pysslar om dem, rensar lite ogräs, smakar på ett smultron, ser efter om de drabbats av skadedjur eller ohyra och funderar över livets stora och små mysterium. Kort sagt: Kvällsvattningen i min trädgård är mindfullness på högsta nivå. Jag bara är och all stress rinner av mig.

Vattna_KB2

När jag började odla för ungefär tio år sedan hade jag en teori om att grönsaker inte skulle skämmas bort. De borde klara sig på det vatten som föll från ovan eftersom jag tänkte mig att de på så sätt skulle få djupare rötter och själva komma åt vatten och näring. Visserligen finns det korn av sanning i den teorin, men idag vet jag att grönsaker behöver både vatten och näring i lagom proportioner för att växa och frodas i köksträdgården. Själv vattnar jag mina köksland framåt kvällen eftersom risken att bladen bränns av solens starka strålar minimeras och dessutom avdunstar inte vattnet lika fort från jorden.

När det kommer till vattning ska man tänka mycket och sällan, hellre än ofta och lite. Genom att blöta ner jorden ordentligt varje gång du vattnar hinner vattnet rinna längre ner i jorden och rötterna följer efter. Vattnar du endast lite fuktas bara ytan vilket resulterar i ytliga rötter som blir ännu känsligare för torka. Använder du sedan vattenspridare kan du dessutom göra annat under tiden.

Vattna_BT1

Vattna_BT2

Hur ofta du ska vattna beror lite på. En sandjord torkar ut mycket snabbare än en lerjord och behöver således vattnas oftare. Är det mycket varmt och soligt en längre period kan du behöva vattna dagligen. Om du täckodlar behöver du inte vattna lika ofta som om du odlar på öppen jord. Kort sagt är det bästa sättet att se om det är dags att vattna att sätta ner spaden i jorden och ta sig en närmare titt.

 

Tips

I växthuset är det bäst att morgonvattna. På så sätt minskas till exempel risken för olika svampsjukdomar.

---

En liten fingervisning om mängden vatten är att det under regnfria sommardagar krävs cirka 30 liter vatten per kvadratmeter och vecka.

---

Sniglar är ett gissel för många och som bekant trivs sniglar i fuktig miljö. För att inte duka fram ett smörgåsbord inför natten till de små liven är det klokast att vattna tidigt på morgonen så att vattnet hinner rinna undan till kvällen när sniglarna är som mest aktiva. Vattnar du mitt på dagen finns risken att solens strålar bränner växternas blad och dessutom avdunstar en stor del av vattnet innan det hinner komma växterna till nytta.